E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 28008
Lasīšanai: 6 minūtes
1
2
1
2

Par uzvārda maiņas ierobežojumiem laulājoties

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
03. decembrī, 2022
Oļesja

Labdien! Plānoju precēties ar spāņu izcelsmes vīrieti, kuram ir dubultuzvārds: Gonzalez Perez (uzvārds mainīts personas datu aizsardzības nolūkos), kurā uzvārda pirmā daļa (Gonzalez) ir jaunā cilvēka tēva uzvārds, savukārt otrā daļā (Perez) – uzvārds no mammas puses. Spānijā precoties topošā sieva pārņem topošā vīra uzvārda pirmo daļu: šajā gadījumā Gonzalez, kas ir tēva uzvārds. Vēlētos saprast, kā šāda situācija tiek risināta Latvijā, ja gribu gan atstāt savu uzvārdu, gan arī pārņemt topošā vīra uzvārdu. Precoties Spānijā, es pārņemtu tikai pirmo daļu, taču kā būtu pareizāk Latvijā? Vai es būtu Gonzalez Perez-Ozola vai Gonzalez-Ozola (uzvārds mainīts aizsardzības nolūkos)? Pateicos par atbildi jau iepriekš.

A
atbild:
26. decembrī, 2022

Kā LV portālam skaidro Tieslietu ministrijas Dzimtsarakstu departaments, Civillikuma 11. pants noteic, ka tiesības doties laulībā, laulības noslēgšanas forma un laulības spēks noteicami pēc Latvijas likuma, ja laulību noslēdz Latvijā. Tāpat pēc Latvijas likuma noteicama Latvijas pilsoņu tiesība doties laulībā ārzemēs. Laulības slēgšanas formu tādā gadījumā nosaka tās valsts likums, kur laulību noslēdz.

Ja laulība tiek noslēgta Latvijā, tad personas uzvārdu pēc laulībām iegūst saskaņā ar Civillikuma 86. pantu, kurš noteic, ka, noslēdzot laulību:

  1. laulātie pēc savas vēlēšanās var izraudzīties viena laulātā pirmslaulības uzvārdu par savu kopējo uzvārdu;
  2. katrs laulātais laulības laikā var paturēt savu pirmslaulības uzvārdu, nepieņemot kopēju laulības uzvārdu;
  3. viens no laulātajiem var pievienot savam uzvārdam otra laulātā uzvārdu, izņemot gadījumus, kad vienam no laulātajiem jau ir dubults uzvārds. Laulātie var veidot kopēju dubultu uzvārdu no abu laulāto pirmslaulības uzvārdiem. Šajā gadījumā pēclaulību uzvārdam abiem laulātajiem jābūt vienādam, tādēļ laulātie vienojas, kurš no pirmslaulības uzvārdiem dubultajā uzvārdā būs pirmais.

Līdz ar to, ja laulība tiek noslēgta Latvijā un vienam no laulātajiem jau ir dubults uzvārds, tad šo dubulto uzvārdu nav iespējams pievienot savam uzvārdam. Tāpat nav iespējams laulātā uzvārda vienai daļai pievienot savu uzvārdu.

Savukārt, ja laulība tiek noslēgta Spānijā, tad laulības reģistrācijas kārtību, kā arī to, kādu uzvārdu pēc laulībām personas var iegūt, noteic Spānijas normatīvie akti.

Saskaņā ar Ministru kabineta noteikumu Nr. 412 “Ziņu iekļaušanas un aktualizēšanas kārtība Fizisko personu reģistrā” 17. punktu un 17.1.1. apakšpunktu Latvijas pilsonim noteikts pienākums sniegt ziņas par izmaiņām Fizisko personu reģistrā iekļautajās ziņās, ja ziņas mainījušās un attiecīgais fakts reģistrēts ārvalsts institūcijā, tai skaitā arī par noslēgto laulību ārzemēs.

Šo noteikumu 25. punkts noteic, ka persona, kura noslēgusi laulību ārvalstī, iesniedz Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldē (PMLP) iesniegumu ar lūgumu aktualizēt reģistrā ziņas par laulības noslēgšanu un iesniegumā norāda uzvārdu pēc laulībām (uzvārds jāizvēlas atbilstošs Latvijas likumā noteiktajam par uzvārda veidošanu noslēdzot laulību), ja iesniegumam pievienotajā laulības noslēgšanu apliecinošajā dokumentā jau nav norādīts personas uzvārds pēc laulības noslēgšanas.

Jautājumus saistībā ar ziņu sniegšanu par ārvalstī noslēgtu laulību un personu apliecinošu dokumentu maiņu varat noskaidrot, vēršoties PMLP (Čiekurkalna 1.līnija 1, k-3, Rīga, tālr. 8300, e-pasts: pmlp@pmlp.gov.lv).

Ja, noslēdzot laulību, uzvārds kādu iemeslu dēļ netiek mainīts, tad Vārda, uzvārda un tautības ieraksta maiņas likuma 2. panta pirmā daļa paredz, ka uzvārdu var mainīt persona, kura ir Latvijas pilsonis, nepilsonis vai kurai Latvijas Republikā piešķirts bezvalstnieka statuss, ja tā sasniegusi 15 gadu vecumu un ja pastāv kāds no 2. panta pirmajā daļā minētajiem iemesliem:

  1. uzvārds apgrūtina personas iekļaušanos sabiedrībā;
  2. persona vēlas iegūt vai pievienot savam uzvārdam laulātā uzvārdu;
  3. persona vēlas iegūt savu dzimtas uzvārdu tiešā augšupējā līnijā;
  4. persona vēlas atgūt savu dzimto vai pirmslaulības uzvārdu;
  5. personai mainīts dzimums;
  6. viens no nepilngadīgas personas vecākiem vai abi vecāki ir notiesāti par tīša, smaga vai sevišķi smaga nozieguma izdarīšanu;
  7. persona vēlas iegūt mātes vai tēva uzvārdu.

Sīkāka informācija par uzvārda maiņas kārtību pieejama Tieslietu ministrijas mājaslapā: https://www.tm.gov.lv/lv/varda-uzvarda-un-tautibas-ieraksta-maina.

Saskaņā ar Valsts valodas likuma 19. panta pirmo daļu personvārdus atveido saskaņā ar latviešu valodas tradīcijām un raksta atbilstoši spēkā esošajām literārās valodas normām. Tāpat Fizisko personu reģistra likuma 10. pants noteic, ka ziņas Fizisko personu reģistrā ieraksta latviešu valodā. Uzvārds, kas ierakstīts citā valodā, tiks atveidots latviešu valodā. Pēc personas pieprasījuma papildus iespējams norādīt citas valodas personvārda oriģinālformu latīņalfabētiskajā transkripcijā.

Papildu informāciju par citvalodu īpašvārdu atveidi latviešu valodā atbilstoši latviešu literārās valodas normām var iegūt Latviešu valodas aģentūrā (Lāčplēša ielā 35-5, Rīgā; tālrunis: 67225879, e-pasts: konsultacija@valoda.lv).

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas