E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27900
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi
6
6

Vai jāmaksā nodoklis, pārdodot no nekustamā īpašuma atdalītus zemesgabalus

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
16. novembrī, 2022
Alens

Labdien! Man pieder nekustamais īpašums – dzīvojamā māja ar zemesgabalu –, tai skaitā lauksaimniecībā izmantojamā zeme, kas īpašumā ir ilgāk par 5 gadiem. Vairākus gadus tā ir mana deklarētā dzīvesvieta. Šobrīd es plānoju atdalīt daļu no zemesgabala, izveidojot divus jaunus apbūves zemesgabalus. Pēc zemesgabalu atdalīšanas plānoju dzīvojamo māju pārdot, vēlāk arī jaunizveidotos zemesgabalus. Vai šajā gadījumā ir spēkā atbrīvojums no iedzīvotāju ienākuma nodokļa samaksas no kapitāla pieauguma, pārdodot dzīvojamo māju? Vai ir jāmaksā nodoklis, pārdodot jaunizveidotos zemesgabalus, kas ir bijuši daļa no viena nekustamā īpašuma?

A
atbild:
21. novembrī, 2022
Lidija Dārziņa
LV portāls

Vispārējā kārtībā likums “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” paredz, ka ienākumu no nekustamā īpašuma pārdošanas apliek ar iedzīvotāju ienākuma nodokli kā ienākumu no kapitāla pieauguma. Nodokļa likme ir 20% no starpības, kāda veidojas, no pārdošanas ieņēmuma atņemot īpašuma iegādes un ieguldījumu vērtību.

Nodoklis nav jāmaksā tikai atsevišķos likumā noteiktos gadījumos:

  • nekustamais īpašums personas īpašumā (no dienas, kad attiecīgais nekustamais īpašums reģistrēts zemesgrāmatā) ir ilgāk par 60 mēnešiem un vismaz 12 mēnešus pēc kārtas (minētajā 60 mēnešu periodā) līdz atsavināšanas līguma noslēgšanas dienai ir personas deklarētā dzīvesvieta;
  • nekustamais īpašums personas īpašumā (no dienas, kad attiecīgais nekustamais īpašums reģistrēts zemesgrāmatā) ir ilgāk par 60 mēnešiem un pēdējos 60 mēnešus līdz nekustamā īpašuma atsavināšanas dienai ir bijis fiziskās personas vienīgais nekustamais īpašums;
  • nekustamais īpašums reģistrēts zemesgrāmatā kā fiziskās personas vienīgais nekustamais īpašums, un ienākums no šī nekustamā īpašuma no jauna tiek ieguldīts funkcionāli līdzīgā nekustamajā īpašumā 12 mēnešu laikā pēc nekustamā īpašuma atsavināšanas vai arī pirms nekustamā īpašuma atsavināšanas.

Ja pārdod no kopējā nekustamā īpašuma atdalītus zemesgabalus (nekustamā īpašuma daļu, kas neietver dzīvojamo ēku), ienākumu no šādu nekustamā īpašuma daļu pārdošanas apliek ar nodokli.

Atdalīto nekustamo īpašumu iegādes vērtību nosaka proporcionāli, ņemot vērā visa kopējā nekustamā īpašuma iegādes vērtību.

Par nodokļa piemērošanu individuālā situācijā jāuzzina Valsts ieņēmumu dienestā

Labs saturs
6
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas