E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27864
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Ģimene
1
1

Atsevišķa aizgādība – tiesības vienpersoniski lemt par bērna dzīvē svarīgiem jautājumiem

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
14. novembrī, 2022
Igors

Labdien! Es dzīvoju Īrijā, bet man Latvijā ir draudzene, kurai ir deviņus gadus vecs dēls. Viņai ir vienpusēja aizbildniecība, bet bērna tēvs ne visai pienācīgā veidā cenšas iegūt dalīto aizbildniecību. Ja viņa brauktu pie manis uz visiem laikiem, vai tā neskaitītos kā bēgšana vai bērna nelikumīga izvešana no valsts? Vai savstarpēja sarakste neatvieglotu šo procesu? Paldies!

A
atbild:
02. janvārī, 2023
Ilona Barkovska
juriste

Saskaņā ar Civillikuma 178. panta ceturto daļu vecāku kopīga aizgādība izbeidzas, kad, pamatojoties uz vecāku vienošanos vai tiesas nolēmumu, tiek nodibināta viena vecāka atsevišķa aizgādība.

Civillikuma 178.1 panta pirmā daļa nosaka, ka tam no vecākiem, kura atsevišķā aizgādībā bērns atrodas, ir visas no aizgādības izrietošās tiesības un pienākumi. Šī panta otrā daļa nosaka, ka vecāku strīds par aizgādības tiesībām izšķirams, ņemot vērā bērna intereses un noskaidrojot bērna viedokli, ja vien viņš pats spēj to formulēt.

Tātad, ja bērna mātei ir nodibināta atsevišķa aizgādība par bērnu, viņa ir tiesīga pieņemt lēmumu par bērna dzīvesvietas maiņu.

Vienlaikus ir jārēķinās ar to, ka bērnam ir tiesības uz saskarsmi ar tēvu un bērna tēvam jābūt iespējai realizēt saskarsmi ar bērnu.

Par viena vecāka atsevišķo aizgādību varat lasīt LV portāla iepriekš publicētajā atbildē uz līdzīgu jautājumu, kas ir pieejama šeit.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas