E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27858
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
1

Eiropas Savienībā piemērota naudas soda noilgums

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
14. novembrī, 2022
Raimonds

Sveicināti! 2014. gadā ar privāto automašīnu biju ceļojumā pa Eiropu, braucu arī pa Itāliju. Tur izmantoju vairākus maksas ceļu posmus. Pirms tiem bija barjeras, kas pacēlās pēc apmaksas. Tagad, pēc 8 gadiem, 2022. gada novembrī, saņēmu paziņojumu no Itālijā reģistrētas kompānijas, kas nodarbojas ar pašvaldību u. c. uzlikto sodu piedziņu. Paziņojumā tiek norādīts, ka 2014. gadā esmu braucis pa maksas ceļu un neesmu veicis apmaksu. Tiek aicināts 30 dienu laikā veikt maksājumu ar pamatsummu un piedziņas izdevumiem. Ņemot vērā iepriekš minēto, vai šāda veida prasījumiem nav noilguma un vai tie ir pamatoti, ņemot vērā lielo laika nobīdi? Vai to vajag uztvert nopietni? Cik atceros, nebija iespējams iebraukt uz maksas ceļa, neveicot apmaksu. Arī apliecinājumi par veiktajiem maksājumiem jau sen ir izmesti.

A
atbild:
21. novembrī, 2022
Sandis Zellis
jurists

Atbilstoši Administratīvās atbildības likuma 277. panta pirmajai daļai Eiropas Savienības dalībvalstī pieņemta nolēmuma par mantiska rakstura piedziņu izpildi Latvijā ierobežo gan šajā likumā noteiktie izpildes noilgumi, gan attiecīgās Eiropas Savienības dalībvalsts likumos noteiktie izpildes noilgumi. Attiecīgi minētā likuma 258. panta pirmā daļa noteic, ka vispārīgi nolēmums par naudas soda piemērošanu nav izpildāms, ja no tā nodošanas piespiedu izpildei pagājuši pieci gadi un tas nav izpildīts.

Visticamāk, Jūsu izklāstītajā situācijā pieci gadi ir pagājuši arī no brīža, kad nolēmums par naudas soda piemērošanu nodots piespiedu izpildei. Minētajam datumam vajadzētu būt norādītam attiecīgajā Jums nosūtītajā paziņojumā. Tomēr, ja no minētā datuma nav pagājuši pieci gadi, noteikti aicinātu neveikt maksājumu pirms neesat ieguvis plašāku informāciju par šādu Itālijā reģistrēto uzņēmumu un tā tiesībām naudas sodu piedziņā, jo Jūsu norādītie apstākļi patiešām rada pamatotas šaubas par soda faktu kā tādu. Iespējams, apsverams lūgt skaidrojumu par šādu situāciju kādai Itālijas kompetentajai iestādei.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 42 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas