E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27825
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Mājoklis
2
2

Vai var dzīvot mājā, kas nav nodota ekspluatācijā

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
10. novembrī, 2022
Natalija

Labdien! Šodien otru reizi izlasīju Jūsu atbildi uz jautājumu, vai var dzīvot mājā, kura nav nodota ekspluatācijā. Jautājums radās saistībā ar apdrošināšanas nosacījumiem, proti, apdrošinātāji ekspluatācijā nenodotas mājas un lietas apdrošina tikai tad, ja māja ir apdzīvota. Jūsu pēdējā atbildē bija teikts, ka: “Apdrošinātāji apdrošina ekspluatācijā nenodotas ēkas gan būvniecības, gan jau dzīvošanas stadijā.” Ko nozīmē “dzīvošanas stadija”, ja pēc likuma nevar dzīvot mājā, kura nav nodota ekspluatācijā? Paldies!

A
atbild:
28. novembrī, 2022
Inese Helmane
LV portāls

Kā jau iepriekš jums atbildēja Ekonomikas ministrija, dzīvot ēkā, kura nav nodota ekspluatācijā, nedrīkst. Tāpat to nedrīkst arī gadījumā, ja samaksā sodu, kas noteikts Būvniecības likuma 25. pantā. Būvi aizliegts izmantot līdz tās pieņemšanai ekspluatācijā, izņemot Būvniecības likuma 21. panta trešajā daļā minētos gadījumus.

Latvijas Apdrošinātāju asociācija skaidro, ka katram apdrošinātājam ir atšķirīgi noteikumi un, iespējams, daži apdrošinātāji apdrošina arī ekspluatācijā nenodotas ēkas, kuras vēl joprojām ir būvniecības procesā. Tomēr praksē bieži gadās, ka praktiski pabeigtā ēkā, kura nav nodota ekspluatācijā, jau dzīvo iemītnieki.

To, ka savlaicīga māju nodošana ekspluatācijā ir problēma, atzinuši arī politikas veidotāji. Lai veicinātu īpašumu sakārtošanu un novērstu situācijas, kad ekspluatācijā nenodotās ēkas īpašnieki jau izmanto, Ministru kabineta noteikumos Nr. 500 “Vispārīgie būvnoteikumi”, kas stājās spēkā 2014. gada 1. oktobrī, tika noteikti astoņi gadi, kas ir maksimālais būvdarbu veikšanas termiņš līdz būvju nodošanai ekspluatācijā.

Noteikumi attiecas uz visiem būvobjektiem – savrupmāju, saimniecības ēku vai dārza māju –, kuru realizācijai būvatļauja izsniegta pirms 2014. gada 1. oktobra, un tajā netika norādīts maksimālais būvdarbu veikšanas termiņš.

Tātad visiem šiem objektiem bija jābūt nodotiem ekspluatācijā līdz 2022. gada 1. oktobrim.

Vairāk par šo problēmu varat lasīt LV portāla publikācijā “Ēkas ekspluatācijā jānodod līdz 2022. gada 1. oktobrim” un “Termiņš ēku nodošanai ekspluatācijā – 1. oktobris. Var lūgt pagarināt būvatļauju”.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 56 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas