E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27813
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Veselība

Par VSAA pārmaksas atgūšanu

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
09. novembrī, 2022
Zane

Sveiki! Ārsts ir kļūdaini atvēris darbnespējas lapu, un pacients to jau ir iesniedzis darba vietā. Ir pieņemts lēmums, ka nauda tiks izmaksāta, savukārt pēc lēmuma pieņemšanas darbnespējas lapa B ir anulēta. Kā rīkoties situācijā, ja nauda ir izmaksāta un darbnespējas lapa ir anulēta? B lapa nebija nepieciešama.

A
atbild:
05. decembrī, 2022
Olga Lauva
juriste

Darbnespējas lapu izsniegšanas un anulēšanas kārtība ir noteikta Ministru kabineta noteikumos Nr. 152. Noteikumi nosaka kārtību, kādā tiek apliecināta personas pārejoša darbnespēja, un attiecīgo dokumentu izsniegšanas un anulēšanas kārtību. Darbnespējas lapu izsniedz ārstniecības iestādes ārsts vai ārsta palīgs pēc personas apskates un izmeklēšanas, pieņemto lēmumu pamatojot medicīniskajā dokumentācijā.

Ja darbnespējas lapa ir izrakstīta kļūdaini, to anulē tās ārstniecības iestādes vadītājs vai ārsts, vai ārsta palīgs, kurā izsniegta darbnespējas lapa, elektroniski, tiešsaistes režīmā izdarot atzīmi e-veselības sistēmā. Ja darbnespējas lapa ir izsniegta nepamatoti, to drīkst anulēt tās ārstniecības iestādes vadītājs, kurā izsniegta darbnespējas lapa, – ja saņemts Veselības inspekcijas atzinums par darbnespējas lapas nepamatotu izsniegšanu.

Ja tiek konstatēti pārkāpumi darbnespējas lapu izsniegšanas kārtībā, ārstu var saukt pie administratīvās atbildības. Atbilstoši Ārstniecības likuma 87. pantam par darbnespējas lapas izsniegšanas un anulēšanas kārtības neievērošanu tiek piemērots naudas sods.

Ja tiek konstatēts, ka darbnespējas lapa ir nepamatoti izsniegta, nepatīkamas sekas var būt arī darbiniekam.

Ja darbnespējas lapa A, par kuru darba devējs ir izmaksājis slimības naudu, tiek anulēta, tad darba devējam rodas tiesības atprasīt darbiniekam izmaksāto slimības naudu par darbnespējas lapu A.

Attiecībā uz B lapas nepamatotu slimības naudas izmaksu nepamatoti izmaksātā pabalsta summa tiek aprēķināta kā pabalsta pārmaksa, un slimības pabalsta saņēmējam tā ir jāatmaksā speciālajā budžetā.

Administratīvais process Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā (VSAA) visbiežāk tiek uzsākts, pamatojoties uz privātpersonas iesniegumu. VSAA amatpersonas arī pašas ir tiesīgas uzsākt administratīvo procesu, ja konstatēti fakti vai tiesiskie apstākļi, kas ļauj pieņemt privātpersonai labvēlīgāku lēmumu, vai arī, lai izpildītu spēkā stājušās tiesību normas.

Atbilstoši likuma “Par valsts sociālo apdrošināšanu” 27.1 pantam VSAA veic sociālās apdrošināšanas pakalpojumu, valsts sociālo pabalstu un izdienas pensiju pārmaksu atgūšanu.

Ja pārmaksas atmaksu nav iespējams veikt VSAA lēmumā norādītajā termiņā, nepieciešams personīgi vērsties VSAA nodaļā, lai vienotos par pārmaksas atmaksas grafiku, vai nosūtīt pa pastu iesniegumu VSAA, kurā norādīts pārmaksas atmaksas grafiks.

Ja slimības pabalsta pārmaksa netiks atmaksāta labprātīgi līdz lēmumā norādītajam datumam un lēmums būs kļuvis neapstrīdams (beidzies lēmuma apstrīdēšanas termiņš, un tas nav apstrīdēts), tiks uzsākta pārmaksas piedziņas piespiedu izpilde.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas