E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 2781
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Apcietinājuma termiņš nepilngadīgajam

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
29. augustā, 2013
gara speks

Saskaņā ar KPL 278.p. 4.d. nepilngadīgajam, kuru tur aizdomās vai apsūdz sevišķi smaga nozieguma izdarīšanā, apcietinājuma termiņš nedrīkst pārsniegt 12 mēnešus. Jautājums: kā piemērojama minētā norma gadījumā, kad apcietinātais nepilngadīgais sasniedz 18 gadu vecumu vēl pirmās instances tiesas iztiesāšanas stadijā? Konkrēti: apsūdzība pēc smaga nozieguma izdarīšanas, apcietinājuma termiņš ne vairāk kā 6 mēn. Līdz 18 gadu sasniegšanai (caur 4 mēnesim kopējais lietas izskatīšanas laiks) sastādījās pirmās instances tiesas sēde, bet tā bijusi atlikta. Periodā caur šiem (1.jam un 2.jam) tiesas sēdēm nepilngadīgais sasniedz 18 gadu vecumu, bet netika atbrīvots, saskaņā ar KPL prasībām, jo prokurors norāda, ka "tagad tu esi pilngadīgs un 278.p. 4.d. nav piemērojama!?" Vai tas ir likumīgi?

A
atbild:
14. novembrī, 2013
Estere Egle
juriskonsulte

Kriminālprocesa likuma (KPL) 4.pants paredz: kriminālprocesa kārtību nosaka tā kriminālprocesa tiesību norma, kura ir spēkā procesuālās darbības izdarīšanas brīdī.

Tādēļ, kā apliecināja Tieslietu ministrijā, no minētās normas izriet, ka personai, kura atrodas apcietinājumā, līdz 18 gadu vecuma sasniegšanai ir piemērojams pants, kas nosaka apcietinājuma termiņus nepilngadīgajiem (KPL 278.pants). Savukārt ar brīdi, kad persona ir sasniegusi 18 gadu vecuma, tai ir piemērojams vispārējais pants, kas nosaka apcietinājuma termiņus (KPL 277.pants).

Ņemot vērā minēto, prokurors pamatoti ir norādījis, ka pēc 18 gadu vecuma sasniegšanas KPL 278.pants vairs nav piemērojams.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas