E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27740
Lasīšanai: 3 minūtes
4
4

Vienošanās par uzturlīdzekļu samaksu noslēgšana

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
03. novembrī, 2022
Anastasija

Ar vīru esam šķīrušies, bērns dzīvo ar māti. Esam vienojušies ar bērna tēvu, ka viņš maksās uzturlīdzekļus valstī noteiktajā minimālajā apjomā (150 eiro mēnesī). Kā noformēt uzturlīdzekļu vienošanos starp vecākiem?

A
atbild:
02. decembrī, 2022

Vienošanos par uzturlīdzekļu samaksu puses var noformēt divos veidos.

Pirmais un pats vienkāršākais veids ir sagatavot un noslēgt (parakstīt) vienošanos privātā kārtībā. Tas nozīmē, ka tiek sastādīts vienošanās teksts, abas puses to paraksta un katra saņem eksemplāru. Šāda vienošanās, tāpat kā līgums, ir obligāti pildāma pušu starpā saskaņā ar Civillikuma 1511. pantu.

Ja kāda no pusēm nepilda ar vienošanos uzņemtās saistības, otra puse var vērsties tiesā ar prasības pieteikumu par vienošanās nosacījumu neizpildi, tas ir, uzturlīdzekļu piedziņu.

Vienošanos puses var apliecināt pie zvērināta notāra, proti, zvērināts notārs apliecina pušu parakstus uz vienošanās un to, ka vienošanos ir parakstījušas tieši šīs personas. Šajā gadījumā zvērināts notārs nevērtē un neapliecina vienošanās saturu.

Vienošanās par uzturlīdzekļu samaksu obligāti ir jānorāda:

  • abu pušu rekvizīti;
  • uzturlīdzekļu summa, kas tiek maksāta ik mēnesi;
  • laiks, kad uzturlīdzekļi tiek izmaksāti;
  • rekvizīti, kur uzturlīdzekļi tiek samaksāti;
  • uzturlīdzekļu samaksas kopējais periods (piemēram, līdz bērna pilngadībai, līdz bērns sāk uzturēt sevi pats utt.).

Saskaņā ar Notariāta likuma 65. pantu otrs veids ir sagatavot vienošanos pie zvērināta notāra notariāla akta veidā. Notariālam aktam ir priekšrocības attiecībā pret vienošanos, kas sagatavota privātā kārtībā.

Notariāta likuma 107.1 panta pirmā daļa nosaka, ka Civilprocesa likumā noteiktajā tiesas spriedumu izpildes kārtībā izpildāmi (nododami piespiedu izpildei) šādi notariālā akta formā taisīti līgumi:

1) terminēti līgumi par naudas samaksu vai kustamās mantas vai dokumentu atdošanu;

2) terminēti nomas, īres vai patapinājuma līgumi, kas paredz nomnieka, īrnieka vai patapinājuma ņēmēja pienākumu termiņa notecējuma vai nomas vai īres maksas nesamaksas dēļ atbrīvot nomāto, īrēto vai patapināto īpašumu, kā arī pienākumu samaksāt nomas vai īres maksu;

3) vienošanās par vienreizējiem vai periodiskiem uzturlīdzekļu maksājumiem.

Tas nozīmē –, ja vienošanās netiek pildīta, otra puse var vērsties pie zvērināta notāra ar lūgumu sagatavot izpildrakstu, ar kuru ir jāvēršas pie zvērināta tiesu izpildītāja, kurš uzsāk piespiedu piedziņu.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 56 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas