E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 2773
Lasīšanai: 2 minūtes

Par apdrošināšanas stāžā ieskaitāmiem periodiem

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
27. augustā, 2013
Vija Asare

Labdien! Man darba stāžs ir 26 gadi. Laika posmā no 1992. līdz 1998. gadam kopu bērnu invalīdu, jo strādāt vairs nebija iespējams. Saņēmu nelielu pabalstu, kāds jau tajā laikā bija. Cik saprotu, tad tajā laikā nebiju sociāli apdrošināta, jo VSAA man pateica, ka šis laika posms nav ieskaitāms darba stāžā. Vai tiešām tas tā ir? Lasīju par grozījumiem likumā, bet īsti nesaprotu, vai uz šo periodu tie attiecas vai nē?

A
atbild:
02. septembrī, 2013
Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra
Zita Laviceviča, Pensiju metodiskās vadības daļas vecākā eksperte

Laika posmā no  1991.gada 1.janvāra līdz 1995.gada 31.decembrim personai, kura kopa bērnu invalīdu līdz 16 gadu vecumam, bija jāveic sociālā nodokļa iemaksas viena procenta apmērā no iztikas minimuma summas, līdz ar to apdrošināšanas stāžā ieskaita laiku, kad veiktas sociālā nodokļa iemaksas.

No 1996.gada 1.janvāra tika izveidota jauna, uz personas iemaksām balstīta sociālās apdrošināšanas sistēma, kas vairs neparedzēja apdrošināt personu, kura kopj bērnu invalīdu līdz 16 gadu vecumam.

Tikai laiks no 2006.gada 1.janvāra, kad persona kopj bērnu invalīdu, un no 2008.gada 1.jūlija bērna invalīda kopšanas pabalsta saņemšanas laiks veido apdrošināšanas periodus, ko ieskaita apdrošināšanas stāžā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 244 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas