E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27646
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Veselība
1
1

Kā kontrolē vielu 1,4-Butanediol

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
19. oktobrī, 2022
Kārlis

Labdien! Nodarbojos ar ķīmiju un gribu uzzināt, vai kaut kādā veidā tiek kontrolēta vai aizliegta vielas 1,4-Butanediol iegāde ar distances līgumu (interneta veikalā) Eiropas Savienības teritorijā vai ārpus tās un piegāde uz Latviju? Cik saprotu, viela var tikt izmantota GBL sintēzei, tāpēc gribu pārliecināties, ka nepārkāpju likumu vielas iegādes procesā.

A
atbild:
21. oktobrī, 2022

Saskaņā ar Eiropas Savienības un Latvijas normatīvo aktu regulējumu viela 1,4-Butanediol (CAS Nr. 110-63-4) tiek klasificēta kā neklasificēta viela (viela, kuru var izmantot narkotisko un psihotropo vielu nelikumīgai ražošanai), un tā ir iekļauta Latvijā kontrolējamo neklasificēto vielu saraksta A daļā (vielas ar zināmu likumīgu lietošanu un tirdzniecību).

Latvijā kontrolējamo neklasificēto vielu aprites kārtību, kā arī kārtību, kādā Zāļu valsts aģentūrai sniedzama informācija par darījumiem ar neklasificētām vielām, un sniedzamās informācijas saturu nosaka Ministru kabineta 2019. gada 29. oktobra noteikumi Nr. 505 “Latvijā kontrolējamo neklasificēto vielu aprites kārtība”.

Ņemot vērā Narkotisko un psihotropo vielu un zāļu, kā arī prekursoru likumīgās aprites likumu un noteikumu Nr. 505 prasības, vielas 1,4-Butanediol izmantošana atļauta tikai likumīgiem mērķiem, un tās izplatīšana Latvijā tiek uzraudzīta.

Saskaņā ar likuma 42.4 panta trešo daļu Latvijas teritorijā ir aizliegts ievest vielas, kuras iekļautas Latvijā kontrolējamo neklasificēto vielu saraksta A daļā un par kurām ir pamats uzskatīt, ka to izmantošanas mērķis ir narkotisko vai psihotropo vielu izgatavošana. Ja Valsts ieņēmumu dienests, veicot muitas kontroles pasākumus konkrētajam sūtījumam, pamatojoties uz tiesībaizsardzības iestāžu vai citu par narkotisko vai psihotropo vielu uzraudzību vai kontroli atbildīgo iestāžu saņemto informāciju, konstatē vielu, kura iekļauta Latvijā kontrolējamo neklasificēto vielu saraksta A daļā un par kuru ir pamats uzskatīt, ka tās izmantošanas mērķis ir narkotisko vai psihotropo vielu izgatavošana, to konfiscē un iznīcina atbilstoši normatīvajiem aktiem par muitas lietām. 

Pamatojoties uz noteikumu Nr. 505 13. punktu, persona, kura piedalās neklasificēto vielu apritē, ceturkšņa beigās 15 dienu laikā, izmantojot Zāļu valsts aģentūras tīmekļvietnē pieejamo tiešsaistes formu, elektroniski iesniedz Zāļu valsts aģentūrā ceturkšņa pārskatu par neklasificēto vielu apriti.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 59 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas