E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 12969
Lasīšanai: 3 minūtes

Kustamā manta īrētā dzīvoklī

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
10. oktobrī, 2017
Jānis

Sveiki! Nu jau gadu īrēju dzīvokli Rīgā. Pēdējā laikā veļas mašīna sāk nedaudz niķoties. Piedāvāju dzīvokļa īpašniekiem jaunu šīs vietā, bet viņi uzstāj uz to, ka man esot jāatlīdzina summa, par kādu veļas mašīna tika iegādāta pirms kādiem astoņiem gadiem. Skatos, līgumā ir minēts, ka jāatmaksā ir, ņemot vērā pašreizējo tirgus cenu. Kā man rīkoties, lai vēl man nepārmet, piemēram, par 5 gadus vecu boileri utt. Es visu lietoju ļoti prātīgi un tiešām rūpējos, lai viss būtu kārtībā, bet, kā jau zināms, cilvēki ir dažādi. Vai tad man šajā gadījumā nebūtu jāņem vērā arī tehnikas nolietojums? Amortizācija? Skatos likumu, ir daudz par tiem, kas izīrē, bet maz par tiem, kas paglābtu īrniekus. Lūgums palīdzēt!

A
atbild:
07. novembrī, 2017
Līga Pauliņa
LV portāls

Likuma “Par dzīvojamo telpu īri” 3. pants noteic, ka dzīvojamās telpas īres līguma priekšmets var būt atsevišķs dzīvoklis, dzīvokļa daļa vai dzīvojamā māja. Šis ir speciālais likums, kas regulē dzīvojamās telpas izīrēšanas noteikumus. Īres līguma noteikumi, kas ir pretrunā šī likuma noteikumiem, nav spēkā.

Taču likums neattiecas uz dzīvoklī esošās kustamās mantas izīrēšanu, tādēļ šīs tiesiskās attiecības iespējams regulēt īres līgumā, iekļaujot dažāda veida blakus noteikumus. Saskaņā ar  Civillikuma 1472. pantu tie ir nosacījumi, termiņi un uzlikumi.

Jāņem vērā, ka saskaņā ar Civillikuma 2150. pantu īrnieks neatbild par parasto lietas nolietošanos, ja viņš to ir lietojos kārtīgi un saimnieciski. Tā kā jautājumā norādīts, ka īrnieks veļas mašīnu lietojis prātīgi un rūpējies, lai viss būtu kārtībā, viņa vainu nav iespējams konstatēt un īrniekam nevar prasīt veikt veļas mašīnas remontu pat tad, ja šāda vienošanās būtu iekļauta līgumā.

Noteikumi par kustamo lietu īri ir atrunājami līgumā, un attiecībā uz tiem puses nav ierobežotas noteikumu nolīgšanā, kā tas ir attiecībā uz paša dzīvokļa īri.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 65 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas