E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27623
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Veselība
4
4

Obligātās veselības pārbaudes veic arī maksas ģimenes ārsts

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
17. oktobrī, 2022
Anna

Labdien! Darbavietā (ārstniecības iestāde, darbs tikai ar pieaugušiem pacientiem) vienu reizi gadā jāiesniedz izziņa no ģimenes ārsta par veselības stāvokli (veidlapa Nr. 027/u). Kā rīkoties gadījumā, ja šobrīd nav sava ģimenes ārsta, taču izziņa ir steidzami nepieciešama? Vai man ir tiesības saņemt izziņu no cita ārsta, piemēram, apmeklējot maksas ģimenes ārstu (pie kura neesmu reģistrēta)? Vai šo izziņu var aizstāt ar atkārtotu obligātās veselības pārbaudi (pirmreizējā OVP ir izieta pirms gada)? Paldies jau iepriekš!

A
atbild:
01. novembrī, 2022
Olga Lauva
juriste

2018. gada 24. jūlijā ir apstiprināti Ministru kabineta noteikumi Nr. 447 “Noteikumi par darbiem, kas saistīti ar iespējamu risku citu cilvēku veselībai, un obligāto veselības pārbaužu veikšanas kārtība” (turpmāk – MK noteikumi).

MK noteikumi novērš nelietderīgu veselības pārbaužu veikšanu, nosakot, ka obligātās veselības pārbaudes jāveic tikai personām, kuras sniedz pakalpojumus, esot tuvā kontaktā ar bērniem, un pārtikas nozarē strādājošajiem, kuriem ir tieša saskare ar pārtikas produktiem. Ar MK noteikumiem ir atcelta prasība nodrošināt personas medicīnisko grāmatiņu, aizstājot ar atzinumu par personas atbilstību veikt darba pienākumus (veidlapa Nr. 027/u). 

MK noteikumu 11. punkts paredz, ka personas obligāto pirmreizējo un periodisko veselības pārbaudi veic ģimenes ārsts, kura pacientu sarakstā attiecīgā persona ir reģistrēta (turpmāk – ģimenes ārsts). Ģimenes ārsts personai izsniedz atzinumu par personas veselības stāvokļa atbilstību veicamajam darbam, par to izdarot ierakstu pacienta ambulatorajā kartē un aizpildot izrakstu no stacionārā/ambulatorā pacienta medicīniskās kartes (veidlapa Nr. 027/u) atbilstoši medicīnisko dokumentu lietvedību regulējošajiem normatīvajiem aktiem (turpmāk – atzinums):

11.1. ja ģimenes ārsts konstatē, ka persona nerada risku citu cilvēku veselībai, ģimenes ārsts izsniedz atzinumu, ka personas veselības stāvoklis atbilst veicamajam darbam;

11.2. ja ģimenes ārstam ir informācija vai pamatotas aizdomas, ka persona ir inficējusies ar kādu no 1. pielikumā minētajām infekcijas slimībām un var radīt iespējamu risku citu cilvēku veselībai, ģimenes ārsts izsniedz atzinumu, ka personas veselības stāvoklis neatbilst veicamajam darbam.

Atbilstoši noteikumu 14. punktam, ja personai pirms darba tiesisko attiecību uzsākšanas, tai skaitā uzsākot darbu blakus darbā, ir veikta obligātā veselības pārbaude, kuras apjoms atbilst veicamajam darbam, personai neveic pirmreizējo obligāto veselības pārbaudi, bet tai jāuzrāda darba devējam vai darba devēja pilnvarotai personai derīgs atzinums, kuru tā saņēmusi iesniegšanai iepriekšējā vai esošajā darbavietā.

Ņemot vērā iepriekš minēto, ja jūsu rīcībā nav derīga atzinuma, jums ir tiesības vērsties pie cita medicīniskā personāla, tostarp maksas ģimenes ārsta, lai saņemtu nepieciešamo medicīnisko palīdzību un veiktu vajadzīgās pārbaudes.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas