E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27441
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Zvērinātam tiesu izpildītājam piedziņas procesā ir jāsaglabā 50% arī no valsts pensijas

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
22. septembrī, 2022
Jānis

Labdien! Kā rīkoties uzturlīdzekļu parādniekam (piedziņa nodota piespiedu izpildei zvērinātam tiesu izpildītājam), kurš ir 2. grupas invalīds un saņem invaliditātes pensiju, lai varētu gan iztikt, gan nomaksāt parādu? Valdība lēma 2022. gada augustā indeksēt pensiju, bet, ņemot vērā, ka minimālā alga nav mainījusies, viņš saņem tos pašus 250 eiro. Atvieglojumu normas invalīdam–parādniekam likumos nav atrodamas. Vai vienīgais variants ir gaidīt minimālās algas pieaugumu 2023. gadā? Pateicos par atbildi!

A
atbild:
20. oktobrī, 2022

Civilprocesa likuma 594. panta pirmās daļas 1. punkts nosaka:

“No parādniekam izmaksājamās darba samaksas un tai pielīdzinātajiem maksājumiem ieturējumus pēc izpildu dokumentiem izdara līdz piedzenamā parāda dzēšanai:

1) uzturlīdzekļu piedziņas lietās nepilngadīgu bērnu uzturam vai Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijas labā – saglabājot parādniekam darba samaksu un tai pielīdzinātos maksājumus 50 procentu apmērā no minimālās mēneša darba algas un papildus par katru apgādībā esošo nepilngadīgo bērnu – līdzekļus 15 procentu apmērā no minimālās mēneša darba algas.”

Civilprocesa likuma 595. panta otrā daļa savukārt paredz: “Vēršot piedziņu uz valsts pensijām, valsts sociālās apdrošināšanas pabalstiem un atlīdzībām, piemērojami noteikumi par piedziņas vēršanu uz darba samaksu, ja citos likumos nav noteikti citi ieturējumu ierobežojumi.”

Attiecīgi, ja tiek saņemta valsts pensija, kas ir pielīdzināma darba samaksai, primāri ir jāinformē zvērināts tiesu izpildītājs par summām, kuras saņemat kontā, kas ir šīs summas. Zvērinātam tiesu izpildītājam ir jāsaglabā ienākošā pensija Civilprocesa likuma 594. pantā norādītajā apjomā, ja tas ir vienīgais ienākumu avots.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 60 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas