E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27429
Lasīšanai: 4 minūtes
1
1

Pārtraukuma darbā nodrošināšana pirmsskolas auklēm

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
21. septembrī, 2022
Dina

Labdien!
Darba likumā ir noteikts, ka pārtraukumu darbā piešķir ne vēlāk kā pēc četrām stundām no darba sākuma. Pirmsskolas iestādē aukles darbs ir pakārtots noteiktam dienas režīmam, kas saistīts gan ar bērnu aprūpi un pieskatīšanu, gan dažādu pakalpojumu sniegšanu (piem., ēdināšanas pakalpojumu trīs reizes dienā noteiktajā laikā). Saistībā ar šo dienas režīmu nav iespējams piešķirt pārtraukumu “ne vēlāk kā pēc četrām stundām”. Ņemot vērā pirmsskolas iestādes specifiku, tas būtu iespējams laikposmā no plkst. 13.00 līdz 15.00, kas ir bērnu diendusas laiks. Vai es kā iestādes vadītājs varu atsaukties uz dienas režīmu un pakalpojuma sniegšanu, sastādot darba grafiku auklēm un piešķirot pārtraukumu pēc četrām stundām no darba sākuma, to atrunājot darba koplīgumā? Var ir iespējami citi risinājumi?

A
atbild:
29. septembrī, 2022
Valsts darba inspekcija
Laura Akmentiņa, Klientu atbalsta nodaļas vadošā juriskonsulte

Pārtraukumu darbā biežumu un to izmantošanas kārtību nosaka darba devējs iekšējā normatīvajā aktā – darba kārtības noteikumos vai darba koplīgumā, ievērojot Darba likuma 145. pantā noteiktos nosacījumus un nodrošinot vismaz minimālo atpūtas laiku. Kā noteikts Darba likuma 145. panta otrajā daļā, pārtraukums piešķirams ne vēlāk kā pēc četrām stundām no darba sākuma un tas nedrīkst būt īsāks par 30 minūtēm. Likumā noteikts, ka darba koplīgumā (kuru slēdz darba devējs un darbinieku arodbiedrība vai darbinieku pilnvaroti pārstāvji, ja darbinieki nav apvienojušies arodbiedrībā) var noteikt citu pārtraukuma piešķiršanas kārtību, tomēr tādā gadījumā ar noteikto pārtraukumu piešķiršanas kārtību jānodrošina darba drošības un veselības aizsardzības principu ievērošana.

Valsts darba inspekcijas ieskatā atpūtas laikam ir jābūt samērīgam salīdzinājumā ar darbinieka patērētajiem resursiem attiecīgajā profesijā nostrādātajam darba laikam. Darba devējam darbs jāorganizē tā, lai darba un atpūtas laika organizācija nodrošinātu darbinieka veselību un drošību darba vidē.

Papildus norādāms, ja darba rakstura dēļ pārtraukumu ēšanai nav iespējams noteikt, darba devējs nodrošina darbiniekam iespēju paēst darba laikā. Tomēr pārtraukums atpūtai piešķirams jebkurā gadījumā, un, ja pārtraukumu atpūtai nav iespējams piešķirt visu uzreiz, pieļaujama tā sadalīšana daļās, kas nedrīkst būt īsākas par 15 minūtēm katra.

Situācijās, ja darba devējs darba rakstura dēļ nodrošina darbiniekam iespēju paēst darba laikā, Valsts darba inspekcijas ieskatā darba devējam būtu jāvadās no Darba likuma 145. panta otrajā daļā noteiktā, iespēju paēst nodrošinot ne vēlāk kā četras stundas pēc darba laika sākuma, papildus ievērojot, ka jebkurā gadījumā darbiniekam piešķirams pārtraukums atpūtai. Ja darba rakstura dēļ pārtraukumu atpūtai nav iespējams piešķirt visu uzreiz, pieļaujama tā sadalīšana daļās, kas nedrīkst būt īsākas par 15 minūtēm katra.

Papildus vēršama uzmanība, ka pārtraukuma laikā darbiniekam ir tiesības atstāt savu darbavietu. Ja tas ir pietiekami pamatoti, darba līgumā, darba koplīgumā vai darba kārtības noteikumos darba devējs var noteikt aizliegumu atstāt savu darbavietu. Ja noteikts aizliegums atstāt savu darbavietu un darbinieks šo laikposmu nevar izmantot pēc sava ieskata, šāds pārtraukums ieskaitāms darba laikā.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas