E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27247
Lasīšanai: 3 minūtes
2
3
2
3

Laulības iesniegumu var iesniegt arī elektroniski

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
05. septembrī, 2022
Ilze

Labdien! Vēlamies salaulāties Latvijā, līdz ar to ir radušies pāris jautājumi, uz kuriem nevarējām atrast atbildes. Zinām, ka jāaizpilda iesniegums vismaz 30 dienas pirms plānotajām laulībām un uz iesnieguma jābūt abu parakstiem. Taču manam līgavainim nav iespējas ierasties vai uzturēties Latvijā mēnesi pirms laulībām. Kādas ir mūsu iespējas iesniegt iesniegumu laulībām, man atrodoties Latvijā, bet viņam – ASV? Kādi dokumenti (no viņa) vēl ir nepieciešami, lai varētu noslēgt laulību Latvijā?

A
atbild:
27. septembrī, 2022

Personas, kuras vēlas noslēgt laulību, personīgi iesniedz dzimtsarakstu iestādei – dzimtsarakstu nodaļai vai Latvijas Republikas diplomātiskajai un konsulārajai pārstāvniecībai ārvalstīs – abu kopīgi parakstītu iesniegumu.

Iesniegumu par laulības noslēgšanu var iesniegt arī elektroniski, nosūtot uz dzimtsarakstu nodaļas, kurā vēlas noslēgt laulību, oficiālo e-pasta adresi, ja abas personas iesniegumu ir parakstījušas ar drošu elektronisko parakstu un tam ir laika zīmogs.

Laulību noslēdz ne ātrāk kā pēc mēneša un ne vēlāk kā sešu mēnešu laikā no iesnieguma iesniegšanas. 

Lai noslēgtu laulību, ir nepieciešams:

  • derīgs personu apliecinošs dokuments – jāuzrāda oriģināls;
  • personām, kuras agrāk bijušas citā laulībā, – jāuzrāda dokuments, kas apliecina iepriekšējās laulības izbeigšanos – dzimtsarakstu nodaļas vai zvērināta notāra izsniegta laulības šķiršanas apliecība, likumīgā spēkā stājies tiesas spriedums, ar kuru laulība šķirta vai atzīta par spēkā neesošu, izraksts vai izziņa no laulības šķiršanas reģistra vai laulības reģistra ar ziņām par laulības šķiršanu;
  • ja persona, kura vēlas noslēgt laulību, ir nepilngadīga, iesniegumam pievieno šīs personas vecāku, aizbildņu vai bāriņtiesas rakstveida atļauju – jāiesniedz oriģināls;
  • ārzemniekam papildus minētajiem dokumentiem jāiesniedz attiecīgās ārvalsts kompetentās institūcijas izsniegts dokuments par ģimenes stāvokli – dokumentam jābūt noteiktā kārtībā legalizētam ar tulkojumu latviešu valodā (oriģināls).

Visus neskaidros jautājumus varat uzdot arī dzimtsarakstu nodaļai, kurā plānojat reģistrēt laulību, vai Tieslietu ministrijas Dzimtsarakstu departamentam.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas