E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27213
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Pirmsskola
3
3

Pirmsskolas skolotāja slodze mazā grupā

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. septembrī, 2022
Marija

Labdien! Pirmsskolas skolotājam ir darba slodze un atalgojums saskaņā ar LR likumu. Bērnu grupā ir, piemēram, 20 bērnu, un skolotājam ir pilna slodze un attiecīgs atalgojums, taču, kāda būtu situācija, ja grupā ir tikai 10 vai pat mazāk bērnu? Kāda tad būtu slodze un atalgojums?

A
atbild:
26. septembrī, 2022
Sarmis Mikuda
LV portāls

Ārējie normatīvie akti nenosaka bērnu skaitu pirmsskolas izglītības iestādes grupā, izņemot speciālās pirmsskolas iestādes un speciālās pirmsskolas izglītības grupas. [Vispārējās izglītības likuma 27. pants par izglītojamo skaitu vispārējās pirmsskolas izglītības iestādes grupā ir izslēgts ar 2005. gada 28. jūnija grozījumiem, līdz ar to spēku ir zaudējuši arī Ministru kabineta noteikumi Nr. 735 “Noteikumi par minimālo un maksimālo izglītojamo skaitu valsts un pašvaldību vispārējās izglītības iestādes klasēs, pirmsskolas izglītības iestādes grupās, speciālās izglītības iestādēs un sociālās un pedagoģiskās korekcijas klasēs”.] Tomēr tas nenozīmē, ka vienu grupiņu var apmeklēt neierobežots bērnu skaits. Uzņemot bērnus, ir jāievēro higiēnas prasības un jāizvērtē iespējas kvalitatīvi īstenot pirmsskolas izglītības programmu. Pirmsskolas izglītības iestādēm saistošās higiēnas prasības noteiktas Ministru kabineta noteikumos Nr. 890 “Higiēnas prasības bērnu uzraudzības pakalpojuma sniedzējiem un izglītības iestādēm, kas īsteno pirmsskolas izglītības programmu”, kuru 19. punktā noteikta minimālā telpu platība vienam bērnam.

Likuma “Par pašvaldībām 15. panta ceturtajā daļā ir noteikts, ka pirmsskolas un skolas vecuma bērnu nodrošināšana ar vietām mācību un audzināšanas iestādēs ir pašvaldības autonomā funkcija. Līdz ar to tiesības noteikt minimālo un maksimālo bērnu skaitu pirmsskolas grupā ir pašvaldībai. Piemēram, Talsu novada dome saistošajos noteikumos ir noteikusi, ka pirmsskolas grupu var atvērt, ja tajā ir 20 bērnu, bet situācijās, kad to nav iespējams ievērot telpu minimālās platības uz vienu bērnu prasību dēļ, tiek atvērtas jaunas pirmsskolas izglītības grupas, nesasniedzot minēto bērnu skaitu.

Pedagogu darba samaksu pirmsskolas skolotājiem nosaka Ministru kabineta noteikumi Nr. 445 “Pedagogu darba samaksas noteikumi”. Pirmsskolas izglītības pedagogiem ir 40 darba stundu nedēļā, tai skaitā 36 darba stundas ar izglītojamajiem un 4 darba stundas – sagatavošanās nodarbību vadīšanai (MK noteikumu 32.3 punkts).

Pedagoga darba slodze – kopējais tarificēto stundu skaits nedēļā – nedrīkst pārsniegt Darba likumā noteikto normālo nedēļas darba laiku – 40 stundas nedēļā, neskaitot promesoša pedagoga aizvietošanu (MK noteikumu 34. punkts). Nosakot pedagoga slodzi, izglītības iestādes vadītājs ņem vērā izglītības iestādes dibinātāja noteikto kārtību pedagogu slodžu sadalei (MK noteikumu 35. punkts). Pedagogu darba algu (darba samaksas daļu, kas noteikta, ņemot vērā pedagoga mēneša darba algas likmi un slodzi) katru gadu nosaka izglītības iestādes vadītājs, veicot tarifikāciju (saskaņā ar šo noteikumu 2. pielikumu) uz 1. septembri (MK noteikumu 11. punkts). Minēto noteikumu 2. pielikumā ievietotajā pirmsskolas pedagogu tarifikācijas veidlapas paraugā nav iekļauts pirmsskolas grupas piepildījuma kritērijs.

Tātad pirmsskolas pedagoga darba slodze un minimālais atalgojums nav atkarīgs no bērnu skaita grupā. Tas nenozīmē, ka grupas piepildījumam samazinoties, piemēram, līdz desmit vai mazāk bērnu, pirmsskolas izglītības iestāde vai tās dibinātājs nevarētu aktualizēt jautājumu par pirmsskolas grupu optimizāciju.  

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas