E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27120
Lasīšanai: 3 minūtes

Kooperatīvās sabiedrības darbība

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
18. augustā, 2022
guntis

Dārzkopības kooperatīvā sabiedrība, kura atrodas Rīgas pilsētas pašvaldībā. Tās valdē 8 cilvēki cīnās par ietekmi. Kur es varu iepazīties ar elektroskaitītāja datiem? Agrāk tos varēja noskaidrot, rakstot uz e-pasta adresi, taču tad notika strīdi, un tagad to var izdarīt, tikai lūdzot grāmatvedei. Turklāt gada pārskati, tajos minētās ieņēmumu un izdevumu summas ir pieejamas, iemaksājot naudu līdz 10 eiro apmērā. Kas par to atbild? Kā atjaunot elektrības pieslēgumu? Vai ar pašvaldību ir jāpārslēdz zemes nomas līgums? Paldies!

A
atbild:
01. septembrī, 2022

Kooperatīvo sabiedrību darbību nosaka Kooperatīvo sabiedrību likums. Likuma 29. pants nosaka, ka sabiedrības pārvaldes institūcijas ir biedru kopsapulce un valde, kā arī pārstāvju sapulce un padome (ja sabiedrībai ir padome).

Savukārt 30. pants nosaka, ka biedru kopsapulce ir augstākā sabiedrības pārvaldes institūcija.

Tādējādi par visu kooperatīvās sabiedrības darbību atbild valde. Ja jums kā kooperatīvās sabiedrības biedram ir kādi jautājumi saistībā ar sabiedrības pamatdarbību, tad jums ir jāvēršas ar rakstisku iesniegumu sabiedrības valdē.

Sabiedrības gada pārskats tiek sagatavots un apstiprināts likuma 26. pantā noteiktajā kārtībā.

Likuma 21. pants nosaka, ka biedram ir tiesības saņemt no sabiedrības informāciju jebkurā ar tās darbību saistītā jautājumā, ja tai nav noteikts komercnoslēpuma statuss. Gada pārskatiem ir publiska dokumenta statuss (ar to var iepazīties jebkurš), līdz ar to valdei ir pienākums nodrošināt sabiedrības biedru ar šādas informācijas pieejamību.

Elektroenerģijas pieslēguma ierīkošanas vai atjaunošanas jautājums ir risināms ar sabiedrības valdi, vēršoties valdē ar iesniegumu.

No jautājuma izriet, ka jūs kā kooperatīvās sabiedrības biedrs īrējat zemi no sabiedrības, t. i., jums nav nostiprinātas īpašumtiesības uz attiecīgo zemesgabalu. Izīrēt īpašumu var tikai tā īpašnieks. Tādējādi jums ir jāpārliecinās Valsts vienotajā datorizētajā zemesgrāmatā, kas ir attiecīgā zemesgabala īpašnieks (pašvaldība vai kooperatīvā sabiedrība), pēc tā arī būs saprotams, vai ir iespējama īres līguma pārslēgšana.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas