E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27031
Lasīšanai: 2 minūtes

Grūtniecības atvaļinājums, ja BKA jau ir piešķirts

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
10. augustā, 2022
Elīza

Labdien! Man ir jautājums saistībā ar bērna kopšanas atvaļinājumu. Šobrīd esmu astotajā grūtniecības mēnesī, tomēr vēl joprojām esmu BKA. Patlaban man tiek izsniegta B lapa. Kas man jādara, vai jāzvana un jāpārtrauc esošais atvaļinājums? Ja tā ir, vai mani nevar atlaist, kamēr iesniedzu B lapu?
Ar cieņu, Elīza.

A
atbild:
16. augustā, 2022
Zaida Kalniņa
LV portāls

Ja šobrīd izmantojat BKA un drīzumā paredzēts doties jaunā grūtniecības atvaļinājumā, Jums par situāciju ir jāinformē (piezvanot, uzrakstot e-pasta vēstuli) darba devējs. Faktiski tas nozīmē, ka informēsiet darba devēju par to, ka no piešķirtā BKA paredzētajā laikā neatgriezīsieties.

BKA, kas piešķirts par pirmo bērnu, tiks pārtraukts tikai tad, kad piedzims otrs bērns. Pirmo BKA atlikušajā apmērā Jūs varēsiet izmantot, kad būs noslēdzies BKA par otro bērnu un izteiksiet darba devējam vēlēšanos izmantot atlikušo BKA daļu.

Saskaņā ar Darba likuma 109. panta pirmo daļu darba devējam aizliegts uzteikt darba līgumu ar grūtnieci, kā arī ar sievieti pēcdzemdību periodā līdz vienam gadam, bet, ja sieviete baro bērnu ar krūti, visā barošanas laikā, bet ne ilgāk kā līdz bērna divu gadu vecumam, izņemot gadījumus, kas noteikti šī likuma 101. panta pirmās daļas 1., 2., 3., 4., 5. un 10. punktā. Tas nozīmē –, ja darba devēja uzteikums pamatojams ar Darba likuma 101. panta pirmās daļas 10. punktu (tiek likvidēts darba devējs, juridiskā persona vai personālsabiedrība), likums neierobežo šādu uzteikumu izteikt grūtniecei. Savukārt, ja darba devēja uzteikums pamatojams ar Darba likuma 101. panta pirmās daļas 9. punktu (tiek samazināts darbinieku skaits), likumā ir noteikts ierobežojums šādu uzteikumu izteikt grūtniecei.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas