E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 26974
Lasīšanai: 3 minūtes

Pilngadīgai personai uzturlīdzekļi tiek maksāti personīgi

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
04. augustā, 2022
Igors

Labdien! Bērns, kuram maksāju uzturlīdzekļus, pavasarī sasniedza 18 gadu vecumu. Tagad mācās tehnikumā, pabeidza otro kursu. Par maiju un jūniju maksāju uzturlīdzekļus. Nav ne iespējas, ne vēlēšanās tieši jautāt, jo ir šaubas par tās puses godīgumu, tāpēc jautājums –, kā un kur es kā uzturlīdzekļu maksātājs varu uzzināt, vai bērns strādā vai ne no mācībām brīvajā laikā un arī mācību laikā? Vai man ir jāmaksā par diviem vasaras mēnešiem (jūliju, augustu)? Vai man ir jāmaksā uzturlīdzekļi līdz 21 gada vecumam pēc likuma, kā apgalvo otra puse, ja bērns 20 gadu vecumā pabeigs koledžu?

A
atbild:
02. septembrī, 2022

Civillikuma 179. panta pirmā daļa nosaka, ka vecākam ir pienākums uzturēt savu bērnu, līdz viņš spēj sevi uzturēt patstāvīgi. Citiem vārdiem sakot, ja bērns uzsāk strādāt un pelna līdzekļus, bērns sevi uztur pats, un vecākam nav pienākuma maksāt uzturlīdzekļus. Tā ir vecāka tiesība.

Ja bērns ir sasniedzis pilngadību, uzturlīdzekļi tiek maksāti viņam personīgi, nevis vecākam, ar kuru ikdienā bērns dzīvo kopā. Ja vecāks pārtrauc maksāt uzturlīdzekļus, pilngadību sasniedzis bērns pats var vērsties Uzturlīdzekļu garantijas fonda administrācijā vai vērsties tiesā ar pieteikumu par uzturlīdzekļu piedziņu.

Ņemot vērā, ka bērns ir sasniedzis pilngadību, informāciju par bērna iespējamo darbavietu nav iespējams uzzināt, ja vien bērns nesniedz šo informāciju.

Kas attiecas par uzturlīdzekļu maksāšanu līdz 21 gada vecumam, tad šajā gadījumā ir runa par uzturlīdzekļu izmaksu no valsts puses, t. i., no Uzturlīdzekļu garantijas fonda administrācijas. Fonds maksā uzturlīdzekļus līdz 21 gada vecumam, ja bērns pēc pilngadības sasniegšanas turpina iegūt pamatizglītību, vidējo izglītību, arodizglītību vai speciālo izglītību Latvijas Republikā. To paredz Uzturlīdzekļu garantijas fonda likuma 3. panta pirmā daļa.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas