E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 26891
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Satiksme
4
4

Ja sabiedriskā transporta biļete uzrādīta novēloti

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
23. jūlijā, 2022
Biruta

14. jūlijā ar autobusu Rīga–Madona braucu uz Aizkraukli. Pusceļā autobusā iekāpa kontroliere pārbaudīt pasažieriem biļetes. Es uzreiz nevarēju biļeti atrast, jo precīzi neatcerējos, kur to esmu nolikusi. Kad kontroliere sāka rakstīt soda kvīti, es biļeti atradu un viņai uzrādīju. Neskatoties uz to, kontroliere turpināja rakstīt soda kvīti un lika man samaksāt soda naudu 10 eiro, piebilstot, ka tādi esot noteikumi. Vai kontroliere rīkojās pareizi? Vai es varu atgūt savu naudu? Iepriekš pateicos par atbildi!

A
atbild:
11. augustā, 2022
Sandis Zellis
jurists

Ministru kabineta 2012. gada 28. augusta noteikumu Nr. 599 “Sabiedriskā transporta pakalpojumu sniegšanas un izmantošanas kārtība” 108. punkts noteic, ka kontroles pasākumu laikā pasažierim ir pienākums uzrādīt (iedot rokās) kontrolierim vai kompetentas valsts vai pašvaldības institūcijas pārstāvim biļeti, bagāžas biļeti vai dokumentu, kas apliecina pasažiera tiesības izmantot braukšanas maksas atvieglojumus, lai minētās personas varētu pārliecināties par minēto dokumentu derīgumu un izdarīt nepieciešamās atzīmes biļetē un bagāžas biļetē. Elektroniski vai pa tālruni iegādātām biļetēm pasažieris kontrolierim uzrāda vai nosauc autorizācijas vai rezervācijas kodu vai uzrāda (iedod rokās) datu nesēju, kurā ir ielādēta elektroniskā biļete.

Atbilstoši minēto noteikumu 109. punktam pasažieris, kurš nevar uzrādīt derīgu braukšanas biļeti vai elektroniski vai pa tālruni iegādātām biļetēm nevar uzrādīt vai nosaukt autorizācijas vai rezervācijas kodu, ir uzskatāms par pasažieri bez biļetes.

Lai arī konkrētajā situācijā biļete tika atrasta un uzrādīta nedaudz novēloti (brīdī, kad soda kvīts izrakstīšana jau bija uzsākta), uzskatāms, ka biļete faktiski ir tikusi uzrādīta, tādējādi pasažieris nav uzskatāms par pasažieri bez biļetes. Ievērojot minēto, soda kvīts izrakstīšana un līgumsoda piemērošana nenoliedzami ir bijusi prettiesiska.

Aicinām jūs vērsties pie soda kvītī norādītā uzņēmuma (pārvadātāja) ar iesniegumu, kurā norādīti jūsu minētie apstākļi, pievienota braukšanas biļetes kopija, lūgts pārskatīt piemēroto līgumsodu un izvērtēt attiecīgā darbinieka (kontroliera) rīcību.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 47 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas