E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 26873
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1
1
1

Kādas ir iespējamās komercdarbības formas

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
21. jūlijā, 2022
Rihards

Ja uzņēmumu dibina divas fiziskās personas, no kurām vienai ir parāds “Creditreform” 5000 eiro apmērā, kā tas ietekmētu šī uzņēmuma darbību? Vai pastāv iespēja, ka uzņēmums riskē pārņemt minētās kredītsaistības?

A
atbild:
19. augustā, 2022
Olga Lauva
juriste

Populārākā komercdarbības forma ir sabiedrība ar ierobežotu atbildību, kuras tiesisko darbību regulē Komerclikuma 185. pants un turpmākie likuma panti. Komerclikuma izpratnē tikai pašnodarbināta persona un individuālais komersants tiek uzskatīti par fizisku personu.

Svarīgi, ka saimnieciskās darbības formu atšķirība ir personiskās atbildības nošķiršana. Komercdarbību veic tikai Komercreģistrā ierakstītas personas, proti, komersanti. Turpretī, lai veiktu saimniecisko darbību bez komersanta statusa iegūšanas, normatīvie akti nosaka reģistrēties tikai Valsts ieņēmumu dienestā (VID).

Tāpat būtisks ir statuss, kādā persona veic saimniecisko darbību. Proti, vai fiziskā persona saimniecisko darbību veic savā vārdā vai speciāli saimnieciskās darbības veikšanai izveidota subjekta, piemēram, AS, SIA, vārdā.

Otra būtiskākā atšķirība ir subjekta radītāja atbildības pakāpe par šī subjekta saistībām ar savu personīgo mantu. Juridiskās personas, piemēram, AS, SIA, personiskā atbildība ir norobežota, savukārt pārējie subjekti atbild ar savu personisko mantu (līdz ar to tiem nav juridiskās personas statusa).

Likuma “Par valsts sociālo apdrošināšanu” izpratnē pašnodarbinātie ir arī personas, kas gūst ienākumus no autoratlīdzības, zvērināti notāri, zvērināti advokāti, zvērināti tiesu izpildītāji, zvērināti revidenti, prakses ārsts, prakses farmaceits, prakses veterinārārsts, prakses optometrists, individuālais komersants un citi.

Fiziskās personas atbildība, veicot saimniecisko darbību šajā formā, ir neierobežota – fiziskā persona par saistībām pret kreditoriem atbild ar visu savu personisko mantu.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas