E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 26872
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Mājoklis
3
3
3
3

Ja ir parāds par elektroenerģiju

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
20. jūlijā, 2022
Jana

Izīrēju dzīvokli, bet īrnieki vēlas elektrību uz sava vārda rakstīt, jo viņiem esot valsts atbalsts ar 3+ karti laikam un būšot lētāk, bet tā diemžēl es nevarēšu izsekot, vai rēķini tiks apmaksāti. Kas notiek un no kā piedzen parādu, ja īrnieki gadījumā sāk nemaksāt rēķinus? Vai, ja būs elektrība uz īrniekiem, vai tad arī varēs vērst piedziņu uz īpašnieku nemaksāšanas gadījumā?

A
atbild:
24. jūlijā, 2022
Inese Helmane
LV portāls

Ministru kabineta noteikumu Nr. 50 “Elektroenerģijas tirdzniecības un lietošanas noteikumi” 30. punkts noteic, ka elektroenerģijas piegāde mājsaimniecības lietotājam notiek saskaņā ar elektroenerģijas tirdzniecības līgumu. Īrnieki var slēgt līgumu par elektroenerģijas piegādi, bet LV portāls jau iepriekš ir skaidrojis, ka līdzatbildība par īrnieku rīcību jāuzņemas arī dzīvokļa īpašniekam (dzīvokļa īpašnieka tiesības, pienākumi un atbildība ir noteikta Dzīvokļu īpašuma likuma 2. nodaļā), jo dzīvokļa īpašniekam būtu jāseko līdzi tam, lai īrnieks pildītu īres līgumā noteiktos pienākumus. Tas nozīmē, ka dzīvokļa īpašniekam var, piemēram, rasties situācija, ka pakalpojumu sniedzējs atsakās nodrošināt pakalpojumu citam īpašuma lietotājam, kamēr netiek segts parāds.

MK noteikumi 74. punkts nosaka: Ja mājsaimniecības lietotājs noteiktajā termiņā neveic maksājumus par elektroenerģiju vai sistēmas operatora pakalpojumiem un obligātā iepirkuma komponentēm, tirgotājs ne ātrāk kā 10 dienas pēc samaksas termiņa beigām nosūta lietotājam brīdinājumu par elektroapgādes pārtraukšanu. Ja lietotājs pēc brīdinājuma nosūtīšanas neveic maksājumus, tirgotājs ne ātrāk kā pēc 20 dienām ir tiesīgs pieprasīt un sistēmas operatoram ir pienākums atslēgt lietotāja elektroietaises, pilnīgi vai daļēji pārtraucot lietotāja elektroapgādi.

Parādu piedziņa notiek saskaņā ar līgumu: Ja klientam ir palicis nenomaksāts parāds, uzņēmumi parasti parāda piedziņas tiesības nodod parāda piedziņas uzņēmumiem vai iesniedz tiesā prasību par parāda un visu tiesāšanās izdevumu piedziņu.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas