E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 2681
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi
2
2

Ar nodokli neapliek darba devēja piešķirtā bēru pabalsta 150 latus

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
05. augustā, 2013
Zelda

Labdien! Saskaņā ar MK noteikumiem Nr.565 "Noteikumi par valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku sociālajām garantijām" valsts pārvaldē strādājošiem ir tiesības saņemt pabalstu sakarā ar ģimenes locekļa vai apgādājamā nāvi. Pabalsta lielums ir (līdz) vienas minimālās mēnešalgas apmērā (200 LVL). Jautājumi: 1. vai no pabalsta tiek ieturēti nodokļi; 2. ja jā, tad kādi un pamatojoties uz kuriem normatīvajiem aktiem (kur ir atrunāta nodokļu ieturēšana); 3.ja jā, vai šis pabalsts tiek klasificēts savādāk (piemēram, kā papildu ienākums) nekā VSAA apbedīšanas pabalsts vai vispār pabalsti? Būšu pateicīga par atbildi.

A
atbild:
12. augustā, 2013
Lidija Dārziņa
LV portāls

Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likuma 20.pants paredz: amatpersonai (darbiniekam) izmaksā pabalstu sakarā ar ģimenes locekļa (laulātā, bērna, vecāku, vecvecāku, adoptētāja vai adoptētā, brāļa vai māsas) vai apgādājamā nāvi ne vairāk kā vienas minimālās mēneša darba algas apmērā. Šā pabalsta piešķiršanas kārtību nosaka Ministru kabineta noteikumos Ministru kabineta 2010.gada 21.jūnija noteikumos Nr.565 "Noteikumi par valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku sociālajām garantijām".

 Likuma "Par iedzīvotāju ienākuma nodokli" 9.pantā "Ar nodokli neapliekamo ienākumu veidi" noteikts: gada apliekamajā ienākumā netiek ietverts un ar nodokli netiek aplikts darbinieka vai viņa radinieku (tuvinieku) nāves gadījumā darba devēja piešķirtais bēru pabalsts, kura vērtība nepārsniedz 150 latu.

Ienākumi, par kuriem jāmaksā algas nodoklis un valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas, ir darba alga, kā arī jebkuri uz pašreizējo vai iepriekšējo darba attiecību pamata darbiniekam izdarītie maksājumi vai labums, ko darbinieks tieši vai netieši gūst naudā vai citās lietās no darba devēja. Tie uzskaitīti Ministru kabineta 1998.gada 31.marta noteikumos Nr.112 "Noteikumi par ienākumiem, par kuriem jāmaksā algas nodoklis".

Apbedīšanas pabalsts, ko izmaksā Valsts sociālā apdrošināšanas aģentūra, ir valsts sociālās apdrošināšanas pabalsta veids un to ar nodokli neapliek (likums "Par maternitātes un slimības apdrošināšanu").

Jāpiebilst, ka komersantiem Darba likums vispār neuzliek pienākumu maksāt darbiniekiem bēru pabalstu. Valsts pārvaldē strādājošiem, kā noteikts Atlīdzības likumā, ir tiesības uz to, taču valsts ar likumu arī noteikusi ierobežojumu – gan izmaksājamo summu (Ls 200), gan līdz kādai summai (Ls 150) tas ir ar nodokli neapliekams darbinieka ienākums.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas