E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 26717
Lasīšanai: 4 minūtes
3
3

Vai alga atbilst Atlīdzības likuma noteikumiem

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
05. jūlijā, 2022
Dace

Labdien. Strādāju valsts pārvaldes iestādē, kas ir pakļauta Tieslietu ministrijai. Tikko mainījās Atlīdzības likums. Lūdzu, sakiet, ja man ir 8. mēnešalgu grupa, vai ir likumīgi, ka es algā saņemu tieši tikpat cik 6. mēnešalgu grupā nodarbinātie?

A
atbild:
21. jūlijā, 2022

Šī gada 1. jūlijā stājās spēkā grozījumi Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likumā jeb atlīdzības sistēmas reforma, kas paredz iespēju iestādēm spert pirmos soļus, lai valsts pārvaldē nodarbinātā atalgojums vidēji līdzinātos 80% no privātā sektora atbilstošo amatu atalgojuma. Tātad – reforma negarantē tūlītēju algas pieaugumu.

Virzot atlīdzības reformu, tās sākotnējam posmam netika piešķirts papildu finansējums. Līdz ar to iestādēm, veicot iekšējās reformas, jāmēģina rast savā budžetā papildu resursi, kurus novirzīt nodarbināto atlīdzības palielināšanai.

Būtiski ņemt vērā arī to, ka jebkura nodarbinātā atalgojumu ietekmē virkne pārmaiņu, kas tiek īstenotas atlīdzības reformas laikā.

Ir veiktas izmaiņas mēnešalgu grupu skaitā. Salīdzinot ar iepriekš spēkā bijušo mēnešalgu skalu, ir izslēgta pirmā mēnešalgu grupa, jo tajā bija iekļauts tikai vienas amatu saimes viens līmenis. Tādējādi pārējās mēnešalgu grupas ir pārnumurētas, proti, mēnešalgu grupa, kas Atlīdzības likumā iepriekš bija otrā, no 1. jūlija kļuvusi par pirmo mēnešalgu grupu; mēnešalgu grupa, kas Atlīdzības likumā bija devītā, no 1. jūlija ir astotā utt.

Mēnešalgu skalā ir trīs posmi: skalas minimums, viduspunkts un maksimums.

Skalas minimums nozīmē, ka vēlams, lai nodarbināto atlīdzība nebūtu zemāka par šo līmeni, tomēr tas var nebūt iespējams uzreiz. Ja esošā mēnešalga ir zemāka par šo līmeni, iestādei jāizstrādā plāns mēnešalgu pakāpeniskai iekļaušanai skalas ietvaros. Skalas minimums ir par 30% zemāks par viduspunktu. Norādāms, ka skalas minimumu valsts pārvaldē iecerēts sasniegt pakāpeniski līdz 2027. gadam.

Skalas viduspunkts ir vēlamais mēnešalgas līmenis, kas atbilst valsts pārvaldē nodarbināto mērķa mēnešalgas līmenim – 80% (vidēji) no līdzīgas vērtības amatu pamatalgas darba tirgū. Būtu jāvirzās, lai nākotnē lielākā daļa nodarbināto (līdz 70% iestādē strādājošo) saņemtu mēnešalgu, kas ir pietuvināta šim skaitlim, tādējādi nodrošinot līdzīgu atalgojumu par līdzīgas vērtības darbu.

Skalas maksimums ir maksimālās iespējamās mēnešalgas līmenis, kuru nedrīkst pārsniegt, izņemot gadījumus, kad tiek piemērots tirgus koeficients. Virs viduspunkta, nepārsniedzot maksimumu, būtu jāatrodas “atslēgas cilvēku” un augstākās kvalifikācijas speciālistu un vadītāju mēnešalgām, ieteicams – ne vairāk par 15–30% no kopējā nodarbināto skaita iestādē.

Vienlaikus, balstoties uz normatīvajiem aktiem, iestādei ir jāizstrādā arī sava darba samaksas sistēma, kurai jānodrošina iekšējais taisnīgums darba samaksas jomā.

Tāpat jāpiemin, ka arī piemaksas un pabalsti līdz ar reformas spēkā stāšanos ir pakļauti izmaiņām.

Vairāk informācijas un atbildes uz jautājumiem aicinām meklēt:

https://www.mk.gov.lv/lv/amatu-klasifikacijas-process

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas