E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 26553
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Tieslietas
3
3

Saskarsmes tiesības var ierobežot, ja tās kaitē bērna interesēm

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
14. jūnijā, 2022
Dagnija

Labdien. Kā man rīkoties – kā mammai? Bērna tēvs (kurš nedzīvo kopā ar mums) tikšanās reizēs jūtami ietekmē bērnu emocionāli un ir izteicis draudus sakarā ar tiesu par to, ka bērnu ņems dzīvot pie sevis, bērnam astoņi gadi. Kā man pareizi rīkoties? Nevēlos, ka tuvākajā laikā bērna tēvs ņem bērnu sakarā ar emocionālo ietekmēšanu un noskaņošanu pret mammu.

A
atbild:
23. augustā, 2022
Ilona Barkovska
juriste

Jautājums nesatur informāciju par to, vai pats bērns vēlas tikties ar atsevišķi dzīvojošo vecāku un kā šī vecāka teiktais tiek uztverts no bērna puses.

Ir jāsaprot, vai bērna tēvs vienkārši informējis bērnu, ka plāno tiesas ceļā risināt jautājumu par bērna dzīvesvietu pie viņa vai arī šādā veidā vēlējies ietekmēt bērna viedokli, piemēram, lai vecāku strīdā bērns atbalstītu konkrēta vecāka pozīciju, noskaņot bērnu pret māti utt.

Civillikuma 181. panta pirmā daļa paredz, ka bērnam ir tiesības uzturēt personiskas attiecības un tiešus kontaktus ar jebkuru no vecākiem (saskarsmes tiesība). Šī panta otrā daļa noteic, ka katram vecākam ir pienākums un tiesības uzturēt personiskas attiecības un tiešus kontaktus ar bērnu. Šis noteikums piemērojams arī tad, ja bērns ir šķirts no ģimenes vai nedzīvo kopā ar vienu no vecākiem vai abiem vecākiem. Tam vecākam, kurš nedzīvo kopā ar bērnu, ir tiesības saņemt ziņas par viņu, it īpaši ziņas par viņa attīstību, veselību, sekmēm mācībās, interesēm un sadzīves apstākļiem.

Savukārt saskaņā ar Civillikuma 181. panta ceturto daļu jebkurai personai ir pienākums atturēties no tādām darbībām, kas varētu negatīvi iespaidot bērna attiecības ar kādu no vecākiem.

Tātad neviena persona nav tiesīga noskaņot bērnu pret vecākiem vai kā citādi negatīvi iespaidot bērna attiecības ar kādu no vecākiem.

Galvenā atšķirība bērnu un vecāku saskarsmē ir tajā, ka bērnam ir tiesības tikties ar vecāku, savukārt vecākam tas ir gan pienākums, gan tiesības. Tas nozīmē, ka, ja pats bērns tikties nevēlas, tad uzspiest viņam saskarsmi nedrīkst. Līdz ar to ir svarīgi noskaidrot, kā pats bērns novērtē izveidojušos situāciju, kādas ir viņa attiecības ar tēvu, vai bērns vēlas tikties ar viņu.

Ja bērns situāciju uztver kā sāpīgu un traumējošu, viņš ir tiesīgs atteikties no tikšanās.

Jebkurā gadījumā vecāki var apspriest šo situāciju un vienoties, ka bērns netiks noskaņots vai ietekmēts no tēva puses. Savukārt, ja noregulēt šo situāciju neizdodas, tad saskaņā ar Civillikuma 182. panta pirmo daļu strīda gadījumā kārtību, kādā var izmantot saskarsmes tiesību, nosaka tiesa, izprasot bāriņtiesas atzinumu.

Tāpat arī gadījumā, ja vecāki nevar vienoties par bērna dzīvesvietu, tad ikviena puse ir tiesīga vērsties tiesā ar prasības pieteikumu par bērna dzīvesvietas noteikšanu.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas