E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 26533
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas

Vai var apturēt lietvedību mantojuma lietā

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
13. jūnijā, 2022
Andris

Vai mantojuma lieta un mantinieku pieteikšanās termiņi mantojuma lietā tiek apturēti, ja tiek apstrīdēts testaments un tiesā ir lūgts testamentu atzīt par spēkā neesošu? Un, ja tiesa tomēr atzīst testamentu par spēkā esošu, vai šādā gadījumā mantojuma lietā esošie termiņi atjaunojas? Vai arī mantiniekam pirms prasības celšanas tiesā labāk ir nodrošināties ar mantošanas iesniegumu iesniegšanu notāram testamentārai un likumiskajai mantošanai, neskatoties uz to, kāds būs rezultāts tiesā par testamenta atzīšanu par spēkā neesošu?

A
atbild:
10. augustā, 2022
Ilona Barkovska
juriste

Saskaņā ar Civillikuma 693. panta pirmo daļu, ja mantojuma pieņemšanai mantojuma atstājējs noteicis zināmu termiņu, tad ieceltajam mantiniekam tas jāievēro. Saskaņā ar šā panta otro daļu, ja tāds termiņš nav noteikts, bet mantinieki ir uzaicināti, tad mantot aicinātajam sava griba par mantojuma pieņemšanu jāizteic līdz uzaicinājumā noliktam termiņam. Savukārt, ja mantot aicinātais, kura faktiskā valdījumā mantojums neatrodas, palaiž garām nolikto termiņu, noteikti neizsakot savu gribu, tad atzīstams, ka viņš mantojumu atraidījis (kā to nosaka Civillikuma 694. pants).

Savukārt saskaņā ar Civillikuma 1898. panta 4. punktu dažos gadījumos, noilgumu aprēķinot, var atskaitīt zināmu laiku vai nu tā sākuma atlikšanai, vai tecējuma apturēšanai, tā tad vispār tā termiņa pagarināšanai. Pie tādiem gadījumiem pieder šādi: pret mantiniekiem vērstie prasījumi; tiem noilguma tecējums apturēts pa inventāra sastādīšanas laiku (710. p.).

Notariāta likuma 282. pantā ir noteikts: ja zvērināts notārs, kurš ved mantojuma lietu, saņem tiesas paziņojumu, ka celta prasība par pēdējās gribas rīkojuma akta apstrīdēšanu, viņš aptur lietvedību mantojuma lietā līdz strīda izšķiršanai tiesā. Un atbilstoši Notariāta likuma 283. pantam, ja pēdējās gribas rīkojuma akts ar tiesas spriedumu atzīts par spēkā neesošu pilnā apjomā, zvērināts notārs aicina likumiskos mantiniekus izteikt gribu par mantojuma pieņemšanu vai tā atraidīšanu.

Un, ja testaments ar spēkā stājušos tiesas spriedumu tiks atzīts par spēkā neesošu pilnā apjomā, mantošana notiks pēc likuma.

Pirms prasības celšanas prasītājs vai prasītāji nevar droši zināt, kāds būs lietas izskatīšanas ilgums, iznākums un vai vispār prasība tiks pieņemta un tiks ierosināta lieta, līdz ar to drošāk ir noteiktajā termiņā izteikt gribu par mantojuma pieņemšanu.

Vairāk par testamentāro mantošanu var izlasīt portālā iepriekš publicētajā skaidrojumā šeit

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas