E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 2622
Lasīšanai: 2 minūtes

Maternitātes pabalstu rēķina no vidējās iemaksu algas

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
16. jūlijā, 2013
Līva

Labdien! Vēlējos noskaidrot jautājumus. Esmu studējoša, jaunā-topošā māmiņa. Un arī strādāju. Esmu strādājusi no pagājušā gada jūnija līdz 1.janvārim un tad atkal no 14.februāra līdz savam dekrēta datumam, kas ir 22.jūnijs. Vēlējos uzzināt, kāds varētu būt mana pirms dzemdību atvaļinājuma pabalsts, ja mana alga uz rokas ir 246ls?

A
atbild:
19. jūlijā, 2013
Lidija Dārziņa
LV portāls

Maternitātes pabalstu izmaksā divās daļās – pirms un pēc dzemdībām. Pirmā daļa ir par grūtniecības atvaļinājuma 56 vai 70 dienām. Pabalstu par 70 kalendārajām dienām maksā tām topošajām māmiņām, kuras savlaicīgi – līdz 12.grūtniecības nedēļai – stājušās uzskaitē un visu grūtniecības laiku saņēmušas medicīnisko aprūpi. 

Otro pabalsta daļu izmaksā pēc mazuļa piedzimšanas par 56 dienām vai 70 dienām (ja grūtniecības, dzemdību vai pēcdzemdību laikā radušies sarežģījumi vai arī piedzimuši divi vai vairāki bērni). 

Maternitātes pabalstu piešķir 80% apmērā no pabalsta pieprasītāja vidējās apdrošināšanas iemaksu algas. Darba ņēmējiem pabalstu rēķina, par pamatu ņemot 12 mēnešu periodu, šo periodu beidzot divus kalendāros mēnešus pirms mēneša, kad topošā māmiņa devusies grūtniecības atvaļinājumā.

Detalizētāk par to, kā aprēķina pabalstu, varat izlasīt Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras speciālistes Solvitas Sukures izklāstā LV portāla e-konsultācijā Maternitātes un vecāku pabalsta aprēķināšana. 

VSAA speciāliste norāda, ka praksē situācijas ir ļoti atšķirīgas un jāizvērtē visa informācija. Viņa arī precīzam aprēķinam aicina vērsties Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras nodaļā. 

Informācija par maternitātes pabalstu atrodama arī VSAA interneta vietnē šeit.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 263 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas