E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 2605
Lasīšanai: 5 minūtes
2
1
2
1

Maternitātes un vecāku pabalsta aprēķināšana

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
13. jūlijā, 2013
Inga

Labdien. Man jautājums par maternitātes pabalsta apmēra aprēķinu. Dekrētā esmu par nedēļu agrāk palaista veselības problēmu dēļ. Vai tas iespaido pabalsta apmēru?? Vai nedēļa īpašu lomu nespēlē šajā gadījumā? Un kā ir ar bērna kopšanas pabalsta aprēķinu?

A
atbild:
17. jūlijā, 2013
Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra
Solvita Sukure, Pabalstu metodiskās vadības daļas vecākā eksperte

Ministru kabineta 2001.gada 3.aprīļa noteikumi Nr.152 “Darbnespējas lapu izsniegšanas kārtība” noteic, ka darbnespējas lapu grūtniecības atvaļinājumam izsniedz no grūtniecības 32.nedēļas. Ja medicīniskā aprūpe sakarā ar grūtniecību uzsākta līdz grūtniecības 12.nedēļai un izpildīti visi ārsta norādījumi, darbnespējas lapu grūtniecības atvaļinājumam izsniedz no grūtniecības 30.nedēļas.

Maternitātes pabalsts

Pabalstu izmaksā divās daļās – pirms un pēc dzemdībām. Pirmā daļa ir par grūtniecības atvaļinājuma 56 vai 70 dienām. Pabalstu par 70 kalendārajām dienām maksā tām topošajām māmiņām, kuras savlaicīgi – līdz 12.grūtniecības nedēļai – stājušās uzskaitē un visu grūtniecības laiku saņēmušas medicīnisko aprūpi. 

Otro pabalsta daļu izmaksā pēc mazuļa piedzimšanas par 56 dienām vai 70 dienām gadījumā, ja grūtniecības, dzemdību vai pēcdzemdību laikā radušies sarežģījumi vai arī piedzimuši divi vai vairāki bērni. 

Maternitātes pabalstu piešķir 80% apmērā no pabalsta pieprasītāja vidējās apdrošināšanas iemaksu algas. Darba ņēmējiem pabalstu rēķina, par pamatu ņemot 12 mēnešu periodu, šo periodu beidzot divus kalendāros mēnešus pirms mēneša, kad topošā māmiņa devusies grūtniecības atvaļinājumā.

Piemēram

Ja grūtniecības atvaļinājums sākas

Vidējās apdrošināšanas iemaksu algas aprēķināšanas 12 mēnešu periods ir

2013.gada jūnijā

no 2012.gada aprīļa līdz 2013.gada martam

2013.gada jūlijā

no 2012.gada maija līdz 2013.gada aprīlim

Tātad, aprēķinam ir svarīgs mēnesis, kad sākas grūtniecības atvaļinājums, jo atkarībā no tā mainās vidējās apdrošināšanas iemaksu algas aprēķināšanas 12 mēnešu periods.

Aptuveno pabalsta summu var uzzināt, saskaitot šajos mēnešos aprēķināto algu (pirms nodokļu nomaksas!) un iegūto rezultātu dalot ar 365 (kalendāro dienu skaits šajos 12 mēnešos). Iegūtais rezultāts ir vidējā apdrošināšanas iemaksu alga. Aprēķina 80% no tās, ko reizina ar 56 vai 70 dienām atkarībā no paredzamā grūtniecības un dzemdību atvaļinājuma ilguma. 

Piemēram, ja alga visus šos 12 mēnešus bijusi 300 latu mēnesī, aptuveno maternitātes pabalstu par 70 grūtniecības atvaļinājuma dienām rēķina šādi: (80% no (Ls 300 x 12):365)= ~Ls 7.89. Tad 70dienas x Ls 7.89= ~552,33 Ls.

Jāņem vērā, ka VSAA aprēķini var atšķirties, īpaši, ja šajā periodā ir bijis atvaļinājums, slimības lapa, ja persona vienlaicīgi ir bijusi pašnodarbināta, ja persona nav bijusi sociāli apdrošināta u.tml.

Vecāku pabalsts

Tiesības uz vecāku pabalstu rodas no dienas, ar kuru ir piešķirts bērna kopšanas atvaļinājums.

Darba ņēmējam vidējo iemaksu algu aprēķina par 12 kalendāra mēnešu periodu, kas beidzas divus mēnešus pirms tā mēneša, kurā iestājies apdrošināšanas gadījums – piešķirts pabalsts (piešķirts bērna kopšanas atvaļinājums).

Piemēram, ja:

● maternitātes pabalsts izmaksāts līdz 2013.gada 10.novembrim;
● no 2013.gada 11.novembra darba devējs ir piešķīris bērna kopšanas atvaļinājumu,
tad vidējās apdrošināšanas iemaksu algas aprēķināšanas 12 mēnešu periods ir no 2012.gada septembra līdz 2013.gada augustam. 

Vecāku pabalstu piešķir 70% apmērā no pabalsta saņēmēja vidējās apdrošināšanas iemaksu algas. 

Gan maternitātes pabalstu, gan vecāku pabalstu līdz 2014.gada 31.decembrim izmaksā ierobežotā apmērā. Ja piešķirtā pabalsta apmērs vienā kalendāra dienā pārsniedz 23,02 latus, tad par vienu kalendāra dienu izmaksās 23,02 latus + 50% no piešķirtās pabalsta summas, kas vienā kalendāra dienā pārsniedz 23,02 latu.

Praksē gadījumi un situācijas ir ļoti atšķirīgas un jāizvērtē visa informācija un faktiskie apstākļi, kuri ir zināmi VSAA. Tāpēc tomēr ieteiktu neskaidrību gadījumā griezties Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras nodaļā, lai aprēķinātu iespējamo pabalstu apmēru.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas