E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 26060
Lasīšanai: 4 minūtes
2
2

Tiesībām uz pabalstiem ģimenēm ar bērniem piemēro arī starpvalstu līgumu

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
14. aprīlī, 2022
Kristaps Turlajs

Labdien! 03.03.2022. mūsu ģimenē piedzimis bērniņš Krievijā. Esmu Latvijas pilsonis, bet sieva ir Krievijas pilsone. Es strādāju Latvijas uzņēmumā un maksāju visas sociālās iemaksas Latvijas nodokļu sistēmā, bet sieva attiecīgi Krievijas nodokļu sistēmā. Bērnam šobrīd ir izsniegta dzimšanas apliecība Krievijā, un esam iesnieguši iesniegumu PMLP, lai bērnu reģistrētu par Latvijas pilsoni. No Krievijas puses māte ir saņēmusi dekrēta atvaļinājumu, un vēl papildus tiks izmaksāts vienreizējs bērna dzimšanas pabalsts un maternitātes pabalsts. Esmu informēts, ka pabalstu saistībā ar bērna piedzimšanu, t. i., vecāku pabalstu, piešķir sociāli apdrošinātām personām un šeit nav svarīgs dzīvošanas fakts Latvijā, bet noteicošais faktors ir atrašanās darba attiecībās Latvijā. Savukārt attiecībā uz valsts sociālajiem pabalstiem, kurus izmaksā no valsts pamatbudžeta, t. i., bērna piedzimšanas pabalsts, ģimenes valsts pabalsts un bērna kopšanas pabalsts, noteicošais faktors ir dzīvošanas fakts Latvijā, jo saskaņā ar Valsts sociālo pabalstu likuma 4. pantu tiesības uz valsts sociālajiem pabalstiem ir tiem Latvijas pilsoņiem, nepilsoņiem, ārvalstniekiem un bezvalstniekiem, kuriem pašiem un to bērniem ir piešķirts personas kods, ja tie pastāvīgi dzīvo Latvijas teritorijā (tiesību uz pabalstu pamatā ir pastāvīga dzīvošana Latvijā, ne tikai dzīvesvietas deklarēšanas fakts kā tāds). Patlaban bērns dzīvo Krievijā, bet, sākot ar 2023. gadu, bērns kopā ar māti dzīvos Latvijā. Vai esam tiesīgi pieteikties arī uz valsts sociālajiem pabalstiem, jo bērns augs, mācīsies, strādās un maksās nodokļus Latvijā? Kam pievērst uzmanību, aizpildot pabalstu pieteikuma anketas, lai nerastos sarežģījumi šajā jautājumā? Vai būs nekorekti norādīt faktisko dzīvesvietu Latvija, kaut gan pagaidām viņš atrodas Krievijā? Kā labāk rīkoties? Paternitātes pabalstu izmaksā darba ņēmējam vai pašnodarbinātajam šādos gadījumos: bērna tēvam par 10 kalendāro dienu atvaļinājumu, kas piešķirts sakarā ar bērna piedzimšanu. Šis atvaļinājums ir JĀIZMANTO LĪDZ bērna DIVU MĒNEŠU vecumam. Tā kā ir sarežģījumi reģistrēt bērnu Latvijā, vai ir iespējams šo atvaļinājumu atlikt līdz brīdim, kad bērns tiks reģistrēts PLMP kā Latvijas pilsonis (t. i., saņems personas kodu)? Bērniņš dzimis Krievijā 03.03.2022. Dzimšanas brīdī mātei tika diagnosticēts Covid-19, līdz ar to bērna dzimšanas apliecības saņemšana aizkavējās līdz 23.03.2022., kad māte tika izrakstīta no stacionāra. Tāpat visi dokumenti ir jālegalizē un jātulko, kas arī nenotiek tik ātri. Esam jauna ģimene un neorientējamies pabalstu sistēmā. Varbūt jums būtu kādi ieteikumi saistībā ar maternitātes/paternitātes pabalstiem un vecāku pabalstu: kam pievērst uzmanību, lai pēc iespējas efektīvāk izmantotu piedāvāto finansiālo atbalstu?

A
atbild:
24. aprīlī, 2022
Lidija Dārziņa
LV portāls

Latvijas Republikas un Krievijas Federācijas līguma par sadarbību sociālās drošības jomā 16. pants noteic, ka pabalstus ģimenēm ar bērniem izmaksā saskaņā ar tās līgumslēdzējas puses tiesību aktiem, kuras teritorijā ir bērna dzīvesvieta.

Latvijas Darba likuma 155. pants nosaka bērna tēvam tiesības uz 10 kalendāra dienas ilgu atvaļinājumu:  tūlīt pēc bērna piedzimšanas, bet ne vēlāk kā divu mēnešu laikā pēc bērna piedzimšanas.

Saskaņā ar Valsts sociālo pabalstu likumu tiesības uz valsts sociālajiem pabalstiem, tostarp bērna kopšanas pabalstu un ģimenes valsts pabalstu, ir Latvijas pilsoņiem, nepilsoņiem, ārzemniekiem un bezvalstniekiem, kuriem piešķirts personas kods un kuri pastāvīgi dzīvo Latvijas teritorijā.

Tiesības uz Latvijas pabalstiem vērtē un nosaka Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra. Lai savā konkrētajā dzīves situācijā iegūtu informāciju par katru no pabalstiem, jāsazinās ar VSAA, rakstot uz konsultacijas@vsaa.gov.lv vai zvanot uz 64507020.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas