E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 25979
Lasīšanai: 2 minūtes

Pārrobežu uzturlīdzekļu piedziņa

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
05. aprīlī, 2022
Anna

Labdien! Dzīvoju Somijā kopā ar bērnu (esam šeit deklarējušies), bet bērna tēvs strādā Dānijā, taču ir deklarējies Latvijā. Atsakās maksāt uzturlīdzekļus jau divus mēnešus. Ko darīt šādā situācijā? Esmu arī rakstījusi iesniegumu Uzturlīdzekļu garantiju fondam, trīs mēnešus ieskaita alimentus, un atkal klusums, un tā visu laiku! Vai ir iespējams piedzīt no viņa alimentus Somijā vai Dānijā?

A
atbild:
10. maijā, 2022

Saskaņā ar Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijās mājaslapā norādīto informāciju, lai piedzītu uzturlīdzekļus no bērna tēva, kas dzīvo ārzemēs, ir nepieciešams tiesas nolēmums un/vai notariāla vienošanās par uzturlīdzekļiem. Ja jūsu rīcībā nav ne tiesas nolēmuma, ne notariālās vienošanās, bet ir vēlme saņemt uzturlīdzekļus no bērna tēva, varat vērsties tiesā, pēc savas un/vai bērna tēva atrašanās vietas iesniedzot attiecīgu pieteikumu.

Ja jūsu rīcībā ir tiesas nolēmums un/vai notariāla vienošanās, jūs varat vērsties fonda administrācijā, lai uzsāktu pārrobežas pieteikuma izpildi Eiropas Savienības dalībvalstī, tas ir, vai nu Somijā, vai Dānijā.

Lai veiktu uzturlīdzekļu piedziņu, nepieciešams aizpildīt attiecīgus pieteikumus, kas attiecas uz Eiropas Savienības prasībām. Fonda administrācija minētos dokumentus pārsūta attiecīgajai centrālajai iestādei valstī, kur atrodas parādnieka manta, ieņēmumi vai dzīvesvieta, lūdz uzsākt attiecīgo piedziņu, sazinās, informē iesniedzēju un centrālo iestādi un uzrauga minēto lietu. Uzturlīdzekļu piedziņa notiek saskaņā ar saņēmējvalsts normatīvajiem aktiem un noteiktajā kārtībā, ņemot vērā tiesas nolēmumā noteikto.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas