E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 25774
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Ja bērns sāk strādāt un saņem algu, uzturlīdzekļi nav jāmaksā

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
13. martā, 2022
Andris

Labdien! Kur varētu saņemt informāciju, vai alimenti (uzturlīdzekļi) jāturpina maksāt, ja bērns, kuram jau ir 19 gadi, mācījās koledžā, bet paņēma akadēmisko gadu? Alimentus maksāju labprātīgi, saskaņā ar vienošanos par laulības šķiršanu un bērnu apgādību, kurā norādīts, ka maksāju alimentus līdz bērna 24 gadu vecumam, ja bērns turpina mācības, iegūstot arodizglītību vai speciālo izglītību. Pabeidzot vidusskolu, bērns pateica, ka ies strādāt, un es pārtraucu alimentu maksājumus (1 mēnesi), jo uzzināju, ka bērns turpinās iegūt arodizglītību. Iegūstot šo informāciju, atsāku maksāt alimentus. Tagad uzzināju, ka bērns mācībās (arodskolā) paņēmis akadēmisko gadu, tātad pārtraucis mācības. Pēc bērna teiktā, iešot pastrādāt iegūstamajā profesijā, lai saprastu, vai vispār patīk. To uzzinot, pārtraucu maksāt alimentus līdz brīdim, kad tiks atsāktas mācības. Vai esmu pareizi sapratis likuma normas? Varbūt kaut kur tas ir paskaidrots?

A
atbild:
13. aprīlī, 2022

Civillikuma 179. panta pirmā daļa paredz, ka vecāku pienākums ir samērā ar viņu spējām un mantas stāvokli uzturēt bērnu. Šis pienākums gulstas uz tēvu un māti līdz laikam, kad bērns pats var sevi apgādāt. Strīdus par uzturlīdzekļiem bērnam izšķir tiesa.

Attiecīgi, ja bērns uzsāk strādāt un saņem atalgojumu, uzskatāms, ka bērns apgādā sevi pats un vecākiem vairs nav pienākuma viņu uzturēt (tiesības turpināt uzturēt bērnu vecākam paliek un ir brīva vēlme).

Ja noslēgtajā vienošanās līgumā par laulības šķiršanu un bērnu apgādību ir precīzi norādīts, ka uzturlīdzekļi tiek maksāti līdz 24 gadu vecumam, ja bērns turpina iegūt arodizglītību vai speciālo izglītību, tad šajā situācijā vairs nav pienākuma maksāt uzturlīdzekļus, jo mācības tika apturētas. Papildu faktors ir bērna norādītais par apņemšanos sākt strādāt iegūstamajā profesijā.

Saskaņā ar noslēgto vienošanos un Civillikuma normām, ja bērns atsāks iegūt izglītību, vecākam ir pienākums atsākt maksāt uzturlīdzekļus līdz vienošanās līgumā norādītajam termiņam un norādītajam nosacījumam.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas