E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 25575
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Cietušā iespējas saņemt kompensāciju

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
13. februārī, 2022
Raivo

Labdien! Ar tiesas lēmumu esmu cietušais. Cietušajam jāsaņem kompensācija. Ir nozīmēts tiesu izpildītājs. Jau 12 gadi ir pagājuši, nav saņemts ne cents. Tiesu izpildītāja atrunas pēc likuma. NAV. NAV. NAV. Tādu cietušo ir ļoti daudz. Vai valsts nevar atrisināt šādu problēmu? Ko darīt?

A
atbild:
19. februārī, 2022

Likuma “Par valsts kompensāciju 9. pantā” ir paredzēta iespēja cietušajam saņemt valsts kompensāciju, ar nosacījumu, ka “valsts kompensācijas pieprasījumu Juridiskās palīdzības administrācijai iesniedz triju gadu laikā pēc dienas, kad persona atzīta par cietušo vai ir uzzinājusi par faktiem, kas šai personai dod tiesības to darīt”.

Turpat likuma 8. pantā ir paredzēts, ka “tiesas spriedumā vai procesa virzītāja galīgajā nolēmumā cietušajam kriminālprocesuālajā vai civilprocesuālajā kārtībā noteiktais atlīdzinājums par noziedzīga nodarījuma rezultātā radīto kaitējumu nav izpildīts vai izpildīts nepilnīgi, procesa virzītāja galīgajam nolēmumam pievieno izpildu dokumentu vai informē, kuram zvērinātam tiesu izpildītājam tas iesniegts piespiedu izpildei”.

Tiesu izpildītāja amata pienākumi un to izpildes kārtība ir noteikta Tiesu izpildītāju likumā. Atbilstoši Civilprocesa likuma 574. un 592. pantam tiesu izpildītājam ir paredzētas plašas pilnvaras piedzīt no parādnieka parādu, piemēram, ieiet telpās, kur atrodas parādnieka manta, ir tiesības apķīlāt parādnieka kustamo mantu, veikt regulāros ieturējumus no parādnieka darba algas utt.

Ja parādniekam nekas nepieder, tad arī tiesu izpildītājam diemžēl nav iespēju neko piedzīt.

Jūs varat precizēt savu gadījumu un saņemt konkrētāku atbildi, sazinoties ar Juridiskās palīdzības administrāciju.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 42 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas