E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 25502
Lasīšanai: 3 minūtes
9
9

Kādam izglītības dokumentam ir jābūt, lai varētu strādāt par skolotāju

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
07. februārī, 2022
Pēteris

Labdien! Man ir maģistra grāds biznesa vadībā. Pirms 20 gadiem divus gadus mācījos RPIVA (Rīgas Pedagoģijas un izglītības vadības augstskolā) par matemātikas skolotāju. Šobrīd vēlos strādāt skolā par skolotāju. Kādam izglītības dokumentam man ir jābūt, lai varētu strādāt par skolotāju: vai der pedagoģijas maģistrs, vai obligāti jābūt bakalaura grādam ar skolotāja kvalifikāciju? Varbūt ir maģistra grāds iespējams ar skolotāja kvalifikāciju? Respektīvi, maksimāli īsākais laiks, lai saņemtu dokumentu par augstāko izglītību un varētu strādāt par skolotāju. Programma “Mācītspēks” diemžēl nederēs. Paldies!

A
atbild:
03. martā, 2022
Izglītības kvalitātes valsts dienests
Jana Veinberga, vecākā eksperte

Ievērojot, ka jums ir maģistra grāds biznesa vadībā, esat ieguvis arī bakalaura vai otrā līmeņa augstāko profesionālo izglītību, Jūsu tiesības mācīt attiecīgu mācību priekšmetu būs atkarīgas no studiju laikā apgūtā studiju satura/studiju kursiem, kā arī no tā, vai studiju laikā apgūta pedagoģija. Ja studiju laikā pedagoģija nav apgūta, bet iegūta augstākā izglītība mācību priekšmetam atbilstošā nozarē, būs jāapgūst attiecīga pedagogu profesionālās kompetences pilnveides programma vismaz 72 apjomā, kura dod tiesības strādāt par pedagogu. 

Lai iegūtu precīzāku skaidrojumu, aicinām vērsties Izglītības kvalitātes valsts dienestā, nosūtot dokumentus par iepriekš iegūto izglītību un to pielikumus, kā arī informāciju par mācību priekšmetu, kuru vēlaties mācīt, uz e-pastu: ikvd@ikvd.gov.lv. 

Plašākai informācijai: par vispārējās izglītības pedagogu ir tiesīga strādāt persona, kurai ir augstākā pedagoģiskā izglītība un atbilstoša mācību priekšmeta skolotāja kvalifikācija, augstākā pedagoģiskā izglītība vai augstākā izglītība mācību priekšmetam atbilstošā zinātnes nozarē un apgūta pedagogu profesionālās pilnveides programma vismaz 72 stundu apjomā (vai arī studiju laikā apgūta ar pedagoģiju saistīta studiju programmas daļa 2 kredītpunktu vai 72 stundu apjomā), augstākā izglītība un maģistra vai doktora grāds izglītībā vai pedagoģijā un tā iegūšanai izstrādātais zinātniskais darbs ir saistīts ar mācību priekšmeta saturu un didaktiku. (Ministru kabineta 2018. gada 11. septembra noteikumu Nr. 569 “Noteikumi par pedagogiem nepieciešamo izglītību un profesionālo kvalifikāciju un pedagogu profesionālās kompetences pilnveides kārtību” 2. punkts).

Labs saturs
9
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 1 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas