E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 25448
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas

Kustamo mantu var apķīlāt

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
03. februārī, 2022
Sandis

Vai ir iespējams nodot auto metāllūžņu pieņemšanas punktā, lai to varētu norakstīt, ja ir uzlikts aizliegums uz visām darbībām no ZTI?

A
atbild:
06. aprīlī, 2022
Olga Lauva
juriste

Jautājumā ir norāde par uzlikto aizliegumu uz visām darbībām saistībā ar kustamās mantas realizēšanu. Tātad aizliegumu uz visām darbībām CSDD reģistrā  ir uzlicis jau zvērināts tiesu izpildītājs, iespējams, piedziņas lieta jau ir nonākusi līdz piespiedu izpildes procesam. Civilprocesa likums paredz, ka zvērināts tiesu izpildītājs var transportlīdzeklim (kustamai mantai) piemērot aizliegumu publiskajā reģistrā visa veida darbībām. Tātad transportlīdzekļa norakstīšanu veikt nebūs iespējams. Civilprocesa likuma 573. pants paredz piedziņas vēršanu uz kustamo mantu.

Atbilstoši Civilprocesa likuma 574. panta pirmajai daļai tiesu izpildītājs apķīlā parādnieka kustamo mantu tādā daudzumā, kāds nepieciešams, lai dzēstu piedzenamo summu un segtu sprieduma izpildes izdevumus. Tiesu izpildītājs neapķīlā galvenās lietas blakus lietas šķirti no galvenās lietas.

Tiesu izpildītājs var apķīlāt parādnieka kustamo mantu, kuras vērtība pārsniedz piedzinējam piespriesto summu un sprieduma izpildes izdevumus, ja parādniekam nav citas apķīlāšanai pakļautas mantas vai šo mantu vērtība nesedz piedzenamo summu un sprieduma izpildes izdevumus.

Atbilstoši Civilprocesa likuma 574. panta trešajai daļai pēc kustamās mantas apķīlāšanas tiesu izpildītājs pieprasa ziņas no kustamo lietu reģistriem par šādu lietu piederību parādniekam, kā arī komercķīlu reģistrā noskaidro, vai parādniekam piederošās kustamās lietas nav ieķīlātas. Ja tiesu izpildītājs konstatē, ka apķīlātā manta pieder trešajām personām, viņš nekavējoties atbrīvo to no apķīlājuma. Ja komercķīlu reģistrā uz parādnieka kustamo mantu ir reģistrēta komercķīla par labu trešajām personām, tiesu izpildītājs pieprasa, lai parādnieks un komercķīlas ņēmējs paziņo par atlikušo parāda apmēru.

Notiekot kustamās mantas apķīlāšanai, parādnieks ir tiesīgs paziņot tiesu izpildītājam, uz kuriem priekšmetiem vispirms būtu vēršama piedziņa. Tiesu izpildītājs šādu pieteikumu apmierina, ja tas nav pretrunā ar šā likuma normām un nekavē nolēmuma izpildi.

Aicinātu sazināties ar zvērinātu tiesu izpildītāju, jo, iespējams, kustamo mantu ir plānots pārdot izsolē.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 227 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas