E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 25375
Lasīšanai: 4 minūtes
1
1
1
1

Īrēta dzīvokļa atsavināšanas kārtība

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
20. janvārī, 2022
Valentīna

Labdien! Līvānu novada domes Dzīvokļu jautājumu komisija man kā dzīvokļa īrniekam 2012. gadā atļāva veikt savstarpējo dzīvokļu apmaiņu ar citu īrnieku. Pamatojums: likuma Par dzīvojamo telpu īri 15. pants, kurā noteikts, ka īrniekam ir tiesības apmainīt aizņemto dzīvojamo telpu ar citu īrnieku. 2021. gada novembrī uzrakstīju domei iesniegumu par atļauju atsavināt īrēto dzīvokli, bet saņēmu atteikumu, jo dzīvokli nedrīkst atsavināt, pamatojoties uz likuma Par palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā 20. pantu un 24. pantu. Vai domes lēmums ir likumīgs? Dzīvokļa īres tiesības man nebija piešķirtas kā pašvaldības palīdzība dzīvokļa jautājuma risināšanā. Lēmumā par savstarpējo dzīvokļu apmaiņas atļauju likuma Par palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā panti nav minēti, īres līgumā arī nav norādes par atsavināšanas aizliegumu.

A
atbild:
14. februārī, 2022
Olga Lauva
juriste

Īrēta pašvaldības vai valsts dzīvokļa iegūšana īpašumā var notikt saskaņā ar Publiskas personas mantas atsavināšanas likuma 4. panta ceturtās daļas 5. punktu, turpmāk – Atsavināšanas likums.

Atbilstoši Atsavināšanas likuma 45. panta trešajai daļai, atsavinot valsts vai pašvaldības īpašumā esošu viendzīvokļa māju vai dzīvokļa īpašumu, par kuru lietošanu likumā “Par dzīvojamo telpu īri” noteiktajā kārtībā ir noslēgts dzīvojamās telpas īres līgums, to vispirms rakstveidā piedāvā pirkt īrniekam un viņa ģimenes locekļiem.

Īrnieks vai viņa ģimenes locekļi var pirkt īrēto viendzīvokļa māju vai dzīvokļa īpašumu, ja:

1) īrnieks un viņa ģimenes locekļi ir noslēguši notariāli apliecinātu vienošanos par to, kurš vai kuri no viņiem iegūs īpašumā īrēto viendzīvokļa māju vai dzīvokļa īpašumu;

2) tiesā nav celta prasība par īres līguma izbeigšanu.

Ja īrnieks vai viņa ģimenes locekļi mēneša laikā no piedāvājuma saņemšanas dienas nepaziņo par pirmpirkuma tiesību izmantošanu, izīrētu viendzīvokļa māju vai dzīvokļa īpašumu atsavina šajā likumā noteiktajā kārtībā.  

Vairāk par pašvaldības dzīvokļa atsavināšanas jautājumiem var uzzināt skaidrojumā “Kā pārpirkt valsts vai pašvaldības dzīvokli”.

Šobrīd spēku ir zaudējis likums “Par dzīvojamo telpu īri”, spēkā no 2021. gada 1. maija ir Dzīvojamo telpu īres likums, kas reglamentē tiesiskās attiecības starp dzīvojamās telpas izīrētāju un īrnieku, nosakot viņu vispārējās tiesības, pienākumus un atbildību, tiesisko attiecību izbeigšanas pamatus, kā arī dzīvojamo telpu īres līguma pamatnoteikumus.

Ja uzskatāt, ka domes lēmums nav tiesisks, jo jums piešķirtā īrētā dzīvokļa tiesiskais pamatojums nav saistīts ar likumu “Par palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā”, tad domes pieņemto lēmumu persona var pārsūdzēt tiesā Administratīvā procesa likumā noteiktajā kārtībā.  

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas