E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 25248
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Tiesu izpildītājs aprēķina kopējo parāda summu

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
10. janvārī, 2022
Aija

Labdien! Ir saņemts tiesas spriedums par pamatparāda, līgumsoda, tiesāšanās izdevumu un tiesībām par laiku līdz tiesas sprieduma izpildei saņemt 6% (sešus procentus) gadā no parāda pamatsummas, nosakot, ka procentu pieaugums apstājas, kad nesamaksāto procentu daudzums sasniedzis parāda summas lielumu. Spriedums uz izpildi ir nodots tiesu izpildītājam, un ir uzsākta naudas līdzekļu piedziņa. Kāda ir secība iepriekšminēto pozīciju dzēšanai? Civillikumā ir minēta pamatparāda un līgumsoda dzēšanas kārtība, bet kurā brīdī saņemtos naudas līdzekļus drīkst novirzīt tiesāšanās izdevumu un likumisko procentu dzēšanai?

A
atbild:
24. janvārī, 2022

Saskaņā ar Civilprocesa likuma 195. pantu, taisot spriedumu par naudas summas piedziņu, tiesa tā rezolutīvajā daļā norāda prasījuma veidu un piedzenamo summu, atsevišķi uzrādot galveno parādu un procentus, laiku, par kādu procenti piespriesti, prasītāja tiesības par laiku līdz sprieduma izpildei (izsoles noslēguma dienai) saņemt procentus, minot arī to apmēru.

Atbilstoši Civilprocesa likuma 631. panta pirmajai daļai, ja tiesa ir atzinusi piedzinēja tiesības saņemt procentus par piespriesto summu līdz sprieduma izpildei (izsoles noslēguma dienai) vai ja procentu maksāšanas pienākums noteikts citā likumā, tiesu izpildītājs sastāda aprēķinu par kopējo summu, kas izmaksājama piedzinējam.

Papildus piedzenamajai parāda summai saskaņā ar Civilprocesa likuma 566. pantu ir maksājami sprieduma izpildes izdevumi (par izpildu darbību veikšanu uz parādnieka rēķina).

Atbilstoši Civilprocesa likuma 621. panta pirmajai daļai no summas, ko tiesu izpildītājs piedzinis no parādnieka, vispirms sedz sprieduma izpildes izdevumus, no pārējās summas apmierina piedzinēju prasījumus, kas pamatoti ar šā tiesu izpildītāja lietvedībā esošiem izpildu dokumentiem.

Tas nozīmē, ka pēc tam, kad tiesu izpildītāja lietvedībā ir nonācis attiecīgais izpildu raksts par parāda piedziņu, tiesu izpildītājs veic aprēķinu par piedzenamās summas apmēru, t.sk. tiesu izpildītājs arī turpmāk aprēķina likumiskos procentus.

Respektīvi, saņemot naudu no tiesu izpildītāja, jums nav jāveic saņemtās summas sadale pa pozīcijām, jo samazinās kopējā aprēķinātā parāda summa. Savukārt informācija par aktuālo parāda atlikumu un aprēķinu par likumiskajiem procentiem ir jāprasa tiesu izpildītājam.

Vēl būtiski norādīt: ja parādnieks parāda summas daļu samaksā jums bez tiesu izpildītāja starpniecības, tad jums ir pienākums informēt par to tiesu izpildītāju, lai precizētu parāda aprēķinu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas