E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 25230
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Veselība
1
4
1
4

Kompensējamie palīglīdzekļi

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
08. janvārī, 2022
Līga

Labdien! Mūsu bērnam ir reta ģenētiska slimība, viņam nav urīnpūšļa un nestrādā viena niere. Kompensējamo palīglīdzekļu sarakstā nav tādas diagnozes, jo Latvijā laikam esam vienīgie. Ģimenes ārsta pateica, ka mums nepienākas apmaksāti pamperi, un viss! Kur mums jāvēršas ar iesniegumu, lai valsts tos apmaksā? Veselības ministrija atbild: ja nav saraksta, tad nav. Paldies.

A
atbild:
06. aprīlī, 2022

Atbildi sniedz Nacionālais veselības dienests.

Zāļu iegādes kompensācijas sistēma nodrošina pacientiem iespēju saņemt noteiktu slimību ārstēšanai nepieciešamos medikamentus, kurus pilnībā vai daļēji apmaksā valsts un kuri ir iekļauti valsts Kompensējamo zāļu sarakstā.

Zāles un medicīniskās ierīces, kas ir iekļautas valsts Kompensējamo zāļu sarakstā, tiek apmaksātas 100 %, 75 % un 50 % apmērā – atkarībā no pacientam noteiktās diagnozes

Ir gadījumi, kad ārsts, ņemot vērā pacienta veselības stāvokli, ir izvērtējis nepieciešamību pacientam saņemt zāles vai medicīnisko ierīci individuālās iegādes izdevumu kompensācijas kārtībā.

Tādā gadījumā pacientam ir tiesības iesniegt Nacionālajā veselības dienestā iesniegumu, pievienojot attiecīgās ārstniecības nozares ārstu konsilija lēmumu, lai tiktu izvērtēta iespēja zāles vai medicīnisko ierīci kompensēt individuāli.

Individuālā zāļu vai medicīnisko ierīču kompensācija iespējama šādos gadījumos:

  • ja slimības diagnoze nav iekļauta noteikumu Nr. 899 1. pielikumā un attiecīgās slimības ārstēšanā bez konkrēto zāļu lietošanas nav iespējams uzturēt pacienta dzīvības funkcijas (neattiecas uz medicīnisko ierīču iegādi);
  • ja slimības diagnoze ir iekļauta noteikumu Nr. 899 1. pielikumā, bet Kompensējamo zāļu sarakstā nav iekļautas nevienas zāles un medicīniskās ierīces attiecīgās diagnozes ārstēšanai.

Pirmajā gadījumā, ja slimības diagnoze nav iekļauta pielikumā un tās ārstēšanā bez konkrētām zālēm nav iespējams uzturēt pacienta dzīvības funkcijas, tiek pieņemts lēmums par kompensāciju 100 % apmērā. 

Otrajā gadījumā, ja slimības diagnoze ir iekļauta pielikumā, bet Kompensējamo zāļu sarakstā nav iekļautas nevienas zāles un medicīniskās ierīces attiecīgās diagnozes ārstēšanai, tiek pieņemts lēmums par kompensāciju iepriekš minētā 1. pielikumā noteiktajā apmērā – 50 %, 75 % vai 100 %. Izņēmums ir gadījumi, ja paredzamie izdevumi pārsniedz 14 228,72 EUR apmērā vienam pacientam 12 mēnešu periodā.

Līdz ar to, ja slimības diagnoze nav iekļauta noteikumu Nr. 899 1. pielikumā, bet ir nepieciešams iegādāties medicīnas ierīci, individuālā kompensācija nav iespējama. 

Ar papildu jautājumiem par konkrētā medikamenta vai medicīnas ierīces lietošanas nepieciešamību, izrakstīšanas nosacījumus un valsts kompensācijas apmēru aicinām vērsties pie ārstējoša ārstu.

Ar Kompensējamo zāļu sarakstu jūs varat iepazīties Nacionālā veselības dienesta tīmekļa vietnes www.vmnvd.gov.lv  sadaļā “Kompensējamie medikamenti/Kompensējamo zāļu saraksti”, savukārt ar informāciju par medikamenta kompensācijas apmēriem un atbilstošajām diagnozēm – sadaļā “Kompensējamie medikamenti / Diagnožu un kompensējamo zāļu vispārīgo nosaukumu/medicīnisko ierīču saraksts”. 

* Ministru kabineta 2006. gada 31. oktobra noteikumi Nr. 899 “Ambulatorajai ārstēšanai paredzēto zāļu un medicīnisko ierīču iegādes izdevumu kompensācijas kārtība”.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas