E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 25190
Lasīšanai: 6 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
1

Ja GĪKS nesniedz pieprasīto informāciju

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
05. janvārī, 2022
Irina

Labdien! Lūdzu palīdzēt tikt skaidrībā. Mana garāža atrodas GĪKS. Man ir zemesgrāmatas apliecība: Rīgas pilsētas zemesgrāmatas nodalījums Nr. ..., kurā II. d. 1 .iedaļā ir ieraksts, ka es esmu īpašnieks (lietošanā garāžas bokss Nr. ...) un norādīta domājamā daļa. Katru gadu GĪKS priekšsēdētājs izraksta rēķinu par apsaimniekošanas un uzturēšanas izdevumiem, kurā norādīta tikai summa. Nav nekāda cita skaidrojuma par plānotajiem izdevumiem vai tāmes, viņš nevēlas par to sniegt skaidrojumu. Man pat nebija iespējas iepazīties ar nolikumu. Nekāds līgums par apsaimniekošanu arī netika noslēgts. Šī garāža man ir no 2017. g., un nekādus remontus, apsaimniekošanu nebiju pamanījusi. Tāpēc šogad neizturēju un sagatavoju rakstisku iesniegumu: “Lūdzu rakstisku aprēķinu par apsaimniekošanas un uzturēšanas izdevumu par 2022. gadu ... eiro apmērā izveidi. Vēlos saprast, uz kāda likumiska pamata jūs piemērojat man šos izdevumus un no kā tiek izveidota šī summa, kā arī saprast, uz kāda pamata tiek palielināta summa salīdzinājumā ar pagājušo gadu. Tāpēc lūdzu rakstisku GĪKS uzturēšanas un apsaimniekošanas darbu plānoto ieņēmumu un izdevumu tāmi periodam no 2022. gada 1. janvāra līdz 2022. gada 31. decembrim. Pagājušajā gadā, kā arī aizpagājušajā, ierodoties pie jums klātienē pieņemšanas laikā ar lūgumu izsniegt man nolikuma kopiju, kā arī sniegt paskaidrojumu, no kā tiek veidota apsaimniekošanas un uzturēšanas izdevumu maksa, nesaņēmu vēlamo. Jūs atteicāties man izsniegt nolikuma kopiju, bet uz īsu brīdi iedevāt izlasīt nolikumu (man nebija nepieciešamā laika dokumenta lasīšanai), kā arī citi apmeklētāji, kuri sarunājās ar jums, izsakot neapmierinātību ar jūsu darbību un rīcību, veidoja troksni un neļāva koncentrēties, lai iepazītos ar normatīvo aktu. Uz manu lūgumu vismaz atļaut nobildēt dokumentu, lai mājas apstākļos izlasītu un saprastu būtību, jūs man atteicāt, kaut gan likumā ir noteikts, ka visiem saistošajiem dokumentiem jābūt pieejamiem. Tāpēc šoreiz lūdzu rakstiski atsūtīt man nolikuma kopiju vai rakstiski paziņot atteikšanās iemeslu. Lūdzu arī rakstisku apsaimniekošanas un uzturēšanas izdevumu pārskatu par 2021. gadu.” Šaubos, ka saņemšu rakstisku atbildi, bet tomēr pamēģināju. Lūdzu, palīdziet saprast, kādas man ir tiesības pieprasīt jebkādu informāciju, kas saistīta ar izdevumiem, un kā priekšsēdētājam ar biedriem (priekšsēdētājs un grāmatvede ir laulātie) likt rīkoties likumīgi?

A
atbild:
19. janvārī, 2022

Kā tas izriet no jautājuma, uz jūsu vārda ir nostiprinātas īpašuma tiesības uz īpašuma domājamām daļām (domājamās daļas kopīpašuma sastāvā) un ir nostiprinātas lietošanas tiesības uz kādu konkrētu garāžas vienību (kopīpašuma lietošanas kārtība). Tādējādi jums nepieder konkrētais garāžas īpašums, ko jūs lietojat, bet jums pieder domājamās daļas visā GĪKS kopīpašumā. Lietošanas tiesības savukārt ļauj jums izlietot (izmantot) kādu konkrētu īpašuma vienību (par ko ir vienojušies visi kopīpašnieki).

GĪKS darbību reglamentē Kooperatīvo sabiedrību likums

Saskaņā ar minētā likuma 21. pantu biedram ir tiesības saņemt no sabiedrības informāciju jebkurā ar tās darbību saistītā jautājumā, ja tai nav noteikts komercnoslēpuma statuss.

Savukārt 22. pants nosaka:

(1) Ja šajā likumā paredzētas tiesības biedriem iepazīties ar dokumentiem vai informāciju, sabiedrība likumā noteiktajā termiņā nodrošina visiem biedriem iespējas iepazīties ar tiem sabiedrības juridiskajā adresē. Biedriem ir tiesības saņemt dokumentu kopijas vai izrakstus.

(2) Šā panta pirmo daļu nepiemēro, ja sabiedrība nodrošina dokumentu vai informācijas nepārtrauktu bezmaksas pieejamību un to lejupielādi elektroniskajā vidē.

Kā tas izriet no jautājuma, jums tika nodrošināta iespēja iepazīties ar pieprasītajiem dokumentiem sabiedrības juridiskajā adresē, taču nepilnā apjomā, nenodrošinot nepieciešamo dokumentu kopijas.

Ņemot vērā jautājumā iekļauto informāciju – jūs jau esat vērsusies GĪKS ar informācijas pieprasījumu –, vēršam uzmanību, ka šādam informācijas pieprasījumam ir jābūt izdarītam oficiāla iesnieguma formātā (rakstiski) un iesniegtam personīgi pret parakstu vai nosūtītam uz GĪKS juridisko adresi.

Bez minētā ar GĪKS finanšu izlietojumu ir iespējams arī iepazīsties sabiedrības gada pārskata apstiprināšanas procedūrā (biedru kopsapulce).

Biedru kopsapulce ir augstākā sabiedrības pārvaldes institūcija (likuma 30. panta izpratnē), kuras kompetencē cita starpā ietilpst:

3) gada pārskata apstiprināšana, iepriekšējā saimnieciskās darbības gada peļņas sadale vai zaudējumu segšanas kārtības noteikšana;

8) valdes locekļu ievēlēšana un atsaukšana, izņemot gadījumu, kad sabiedrības statūtos ir paredzēts, ka šie lēmumi ir padomes kompetencē;

Ja GĪKS valde nesniedz jums pieprasīto dokumentus, neatbild uz jūsu uzdotajiem jautājumiem un biedru kopsapulce nav ieinteresēta jūsu jautājumu risināšanā, tad kā galējais līdzeklis šī strīda risināšanā ir vērsties vispārīgās jurisdikcijas tiesā ar prasības pieteikumu pret GĪKS par likumā noteikto pienākumu neizpildi un informācijas izprasīšanu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas