E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 24997
Lasīšanai: 2 minūtes

Vai izīrētājam jāmaksā nodoklis, ja īrnieks maksā par komunālajiem pakalpojumiem

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
13. decembrī, 2021
Igors

Labdien! Starp dzīvojamo telpu izīrētāju un īrnieku rakstveidā ir noslēgts līgums par īres maksājumiem (0,00 EUR), un ir iekļauts punkts arī par dzīvojamās telpas lietošanas maksājumiem (īrnieks apmaksā visus maksājumus: apsaimniekošana, komunālie maksājumi, daudzdzīvokļu namu apsaimniekotāja veiktie remontdarbi). Īrnieks ir deklarēts izīrētāja dzīvojamajā telpā. Izīrētājs nav reģistrēts kā saimnieciskās darbības veicējs. Vai šajā gadījumā izīrētājam, iesniedzot gada ienākumu deklarāciju, ir pienākums deklarēt visus gūtos ienākumus no dzīvojamo telpu izīrēšanas (gūto labumu no īrnieka samaksātājiem maksājumiem par nekustamā īpašuma apsaimniekošanu, remontdarbu uzkrājumiem un citiem maksājumiem, kuri izīrētājiem būtu jāveic arī tad, ja dzīvojamajā telpā neviens nedzīvotu)?

A
atbild:
16. decembrī, 2021
Lidija Dārziņa
LV portāls

LV portāla e-konsultācijā “Īrnieku komunālo pakalpojumu apmaksa un ar nodokli apliekamie ienākumi” Valsts ieņēmumu dienests ir skaidrojis: atkarībā no tā, kas ir noteikts īres līgumā, īrnieks var norēķināties patstāvīgi ar pakalpojumu sniedzējiem vai ar izīrētāja starpniecību. Ja par saņemtajiem pakalpojumiem īrnieks tieši maksā attiecīgajam pakalpojumu sniedzējam vai pārvaldniekam neatkarīgi no tā, ar kuru personu (izīrētāju vai īrnieku) pakalpojumu sniedzējam ir noslēgts līgums, tad īrnieka veiktie maksājumi par komunālajiem un citiem pakalpojumiem nav atzīstami par izīrētāja ieņēmumiem.

Savukārt, ja persona par sava nekustamā īpašuma izīrēšanu saņem no īrnieka maksu par komunālajiem pakalpojumiem, saimnieciskās darbības ieņēmumos ir ieskaitāma maksa par komunālajiem pakalpojumiem.

Valsts ieņēmumu dienesta vietnē ir pieejama informācija nekustamā īpašuma izīrētājiem.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas