E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 14728
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi
17
17

Īrnieku komunālo pakalpojumu apmaksa un ar nodokli apliekamie ienākumi

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
24. jūnijā, 2018
Alise

Izīrēju sev piederošu dzīvokli ar VID reģistrētu līgumu un nodokli 10% no saņemtās īres maksas. Komunālo pakalpojumu izmaksas sedz īrnieki, maksājot pakalpojumu sniedzējiem (gāze, elektrība, namu pārvaldnieks). Līgumi ar pakalpojumu sniedzējiem ir uz mana vārda, un abām pusēm (man un īrniekiem) būtu ērtāk, ja maksājumus piegādātājiem veiktu es pati un īrnieki pārskaitītu kopējo summu par visiem komunālajiem pakalpojumiem. Vai nepastāv risks, ka īrnieku pārskaitītās kompensācijas par komunālo pakalpojumu apmaksu tiks uzskatītas par ienākumiem, kas apliekami ar nodokli? Dzīvokli izīrēju uz 6 mēnešiem.

A
atbild:
06. jūlijā, 2018

Atkarībā no tā, kā ir noteikts īres līgumā, īrnieks var norēķināties patstāvīgi ar pakalpojumu sniedzējiem vai ar izīrētāja starpniecību. Situācijā, ja par saņemtajiem pakalpojumiem īrnieks tieši maksā attiecīgajam pakalpojumu sniedzējam vai pārvaldniekam, neatkarīgi no tā, ar kuru personu (izīrētāju vai īrnieku) pakalpojumu sniedzējam ir noslēgts līgums, īrnieka veiktie maksājumi par komunālajiem un citiem pakalpojumiem nav atzīstami par izīrētāja ieņēmumiem.

Savukārt, ja persona par sev piederoša nekustamā īpašuma izīrēšanu saņem no īrnieka īres maksu un maksu par komunālajiem pakalpojumiem, saimnieciskās darbības ieņēmumos ir ieskaitāma gan saņemtā īres maksa, gan maksa komunālo pakalpojumu samaksai.

Labs saturs
17
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas