E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 24980
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas
4
4

Pašvaldības policijas darbinieks var ierobežot personas tiesības un brīvību

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
11. decembrī, 2021
Zanda

Kādos gadījumos pašvaldības policija drīkst pārmeklēt divpadsmitgadīgu bērnu somas?

A
atbild:
29. decembrī, 2021
Olga Lauva
juriste

Likuma “Par policiju” 9. pantā ir noteikti vispārīgie policijas darbinieka pienākumi, kuri ir attiecināmi arī uz pašvaldības policiju, kas paredz, ka jebkura policijas darbinieka pienākums visā Latvijas teritorijā neatkarīgi no viņa ieņemamā amata, atrašanās vietas un laika gadījumā, ja pie viņa griežas personas ar pieteikumu vai ziņojumu par likumam neatbilstošu notikumu, kā arī pašam konstatējot tādu notikumu, ir jādara viss iespējamais, lai novērstu likumpārkāpumu, glābtu cilvēkus un sniegtu viņiem palīdzību, noskaidrotu aculieciniekus, apsargātu notikuma vietu, kā arī paziņotu par notikušo tuvākajai policijas iestādei. Pašvaldību policijas galvenais uzdevums ir sabiedriskās kārtības nodrošināšana.

Savukārt pašvaldības policijas darbinieka kompetence ir noteikta likuma 19. pantā, kas paredz, ka pašvaldības policijas pienākumos ietilpst likumpārkāpumu profilakse. Ja ienāk ziņas par to, ka tiek gatavots vai ir izdarīts likumpārkāpums, kura izskatīšana ir Valsts policijas kompetencē, pašvaldības policija veic nepieciešamos pasākumus tā novēršanai, pārkāpēja aizturēšanai, notikuma vietas apsargāšanai un nekavējoties par to paziņo attiecīgajai Valsts policijas iestādei (amatpersonai), kā arī nodod tai likumpārkāpēju un attiecīgos dokumentus par viņu. Šajos jautājumos Valsts policijas amatpersonu norādījumi ir saistoši pašvaldības policijas darbiniekiem.

Tātad no likuma izriet, ka pašvaldības policijas darbiniekam ir visai plašas tiesības un kompetence, un policija ar savu darbību nodrošina personu tiesību un brīvību ievērošanu. Šo tiesību un brīvību ierobežošana ir pieļaujama, tikai pamatojoties uz likumu un likumā noteiktajā kārtībā. Ikreiz, kad policijai nākas ierobežot personu tiesības un brīvības, policijas darbinieks sniedz tām paskaidrojumu, kurā pamato katru konkrēto ierobežojumu. Šādos gadījumos pēc personu pieprasījuma policijas darbiniekam jānosauc savs uzvārds, amats un dienesta vieta, kā arī jāuzrāda dienesta apliecība.

Tātad, ja personai ir pamatotas aizdomas, ka policijas darbinieks ir pārkāpis likumu vai, iespējams, tika aizskartas nepilngadīga bērna tiesības un brīvības, persona var sūdzēties par policijas darbinieka rīcību, iesniedzot iesniegumu attiecīgajā pašvaldības policijas iecirknī vai elektroniski, informāciju var meklēt attiecīgajā iestādes tīmekļa vietnē.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 73 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas