E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 24958
Lasīšanai: 3 minūtes
3
3

Laulāto kopīgo mantu var izdalīt no mantojuma sastāva

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
09. decembrī, 2021
Rolands

Mēs ar sievu kopdzīves laikā īpašumā esam ieguvuši dzīvokli Rīgā. Gan man, gan viņai šī ir otrā laulība. Kopīgu bērnu nav. Sievai no pirmās laulības ir meita, man no pirmās laulības ir meita un dēls. Dzīvoklis ir reģistrēts uz mana vārda. Kuram pienākas mantojuma tiesības uz šo dzīvokli manas nāves gadījumā? Vai ir nozīme tam, uz kā vārda reģistrēts īpašums?

A
atbild:
14. decembrī, 2021

Mantojums tiek sadalīts starp pārdzīvojušo laulāto un mirušā bērniem vienādās daļās, ja mirušajam ir līdz četriem bērniem (ja bērnu skaits ir lielāks, tad pārdzīvojušais laulātais manto vienu cetrurtdaļu domājamo daļu no atstātā mantojuma, bet atlikušās daļas sadalās starp bērniem),  ja vien ar testamentu, mantojuma līgumu vai laulības līgumu nav noteikts citādāk (Civillikuma 393. pants).

Atbilstoši jūsu situācijas aprakstam varētu pieņemt, ka sieva un jūsu divi bērni sadalītu jūsu atstāto mantojumu trīs daļās (katram 1/3 daļa).

Par nekustamā īpašuma īpašnieku atzīstams tikai tas, kas par tādu ierakstīts zemesgrāmatās (Civillikuma 994. pants), līdz ar to nozīme ir tam, vai konkrētais īpašums tiek iekļauts mantojuma sastāvā.

Tā kā minēts, ka dzīvoklis ir jūsu un sievas kopīga manta (šaubu gadījumā pieņem, ka katram laulātajam pieder puse), bet ir reģistrēts zemesgrāmatā tikai uz jūsu vārda, tad saskaņā ar Civillikuma 397.1 .pantu jūsu sieva var prasīt, lai no mantojuma sastāva nodala viņas daļu kopīgajā mantā.

Piemēram, sieva kopā ar mantojuma iesniegumu var notāram iesniegt iesniegumu par laulātā daļu kopīgajā mantā. Pārējie mantinieki (jūsu bērni) tiks ar to iepazīstināti. Ja iebildumi no pārējiem mantiniekiem netiks saņemti, tad notārs nodalīs laulātās mantas daļu kā viņas laulāto kopīgās mantas daļu un šī manta netiks pievienota mantojuma masai. Tas nozīmē, ka puse dzīvokļa var tikt ierakstīta zemesgrāmatā kā jūsu sievai piederoša manta, bet otru pusi mantos visi mantinieki, t.sk. sieva (katram 1/3 daļa no ½ dzīvokļa).

Tomēr, ja pārējie mantinieki iebildīs pret šādu kārtību, tad viss dzīvoklis tiks iekļauts mantojuma sastāvā un pēc mantojuma apliecības saņemšanas sieva varēs vērsties tiesā, lai izprasītu no pārējiem mantiniekiem šo pārdzīvojušā laulātā daļu (būs jāpierāda, ka minētais dzīvoklis ir kopīga manta).

Lai izvairītos no šādām neskaidrībām, jūs jau dzīves laikā varat sakārtot mantiskās attiecības attiecībā uz laulāto un citiem tuvniekiem, piemēram, ar testamentu, mantojuma līgumu vai laulību līgumu. Aicinu jūs vērsties uz konsultāciju pie zvērināta notāra. Notāru saraksts pieejams šeit.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas