E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 24793
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Mājoklis
1
2
1
2

Ja kaimiņos dzīvo bezpajumtnieks

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
17. novembrī, 2021
Laura

Labdien! Man pieder dzīvoklis daudzdzīvokļu mājā. Kaimiņos dzīvo bezpajumtnieks. Viņam pieder šis dzīvoklis, un viņš tur ir deklarēts. Šis bezpajumtnieks traucē dzīvot citiem mājas iedzīvotājiem, kāpņu telpā pastāvīgi smird, viņš trokšņo, un šis cilvēks arī biedē citus iedzīvotājus ar savu izskatu. Šim cilvēkam ir radinieki, kas diemžēl neko ar viņu nevar izdarīt un uzstādīt cilvēku uz pareizā ceļa. Vai viņa radiniekiem ir pienākums par viņu rūpēties un rūpēties par to, lai no dzīvokļa tā nesmird? Un vai likums kaut kā aizstāv arī mani, šīs situācijas ķīlnieci, kura dzīvo blakus šādam kaimiņam? Ko var darīt situācijas labā?

A
atbild:
22. novembrī, 2021
Inese Helmane
LV portāls

Ja kaimiņš ir dzīvokļa īpašnieks, tad attiecībā uz dzīvokļa īpašumu viņam ir pilnīgas varas tiesības, tai skaitā tiesības, kas ir minētas Dzīvokļa īpašuma likuma 9. pantā, un pienākumi, kas ir minēti likuma 10. pantā.

Dzīvokļu īpašuma likuma 10. pants paredz dzīvokļa īpašnieka pienākumus, arī viņam ir pienākums saudzīgi izturēties pret kopīpašumā esošo daļu, ievērot tās lietošanas noteikumus, kā arī normatīvajos aktos noteiktās sanitārās, ugunsdrošības un citas prasības, lai neradītu aizskārumu citu cilvēku drošībai un veselībai, apkārtējās vides kvalitātei, un raudzīties, lai šos noteikumus un prasības ievērotu personas, kas iemitinātas viņa dzīvokļa īpašumā.

Saskaņā ar Dzīvojamo māju pārvaldīšanas likuma 6. pantu obligāti veicamās pārvaldīšanas darbības ir arī dzīvojamās mājas sanitārā apkope.

Līdz ar to ar prasību par to, lai kaimiņš ievērotu sanitārās normas, varat vērsties pie nama pārvaldnieka.

Ja dzīvoklī iemitinātās personas traucē pārējiem dzīvojamās mājas iedzīvotājiem, regulāri trokšņo, tad jums ir tiesības izsaukt policiju.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas