E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 24754
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas
2
2

Par laulāto mantas sadali

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
14. novembrī, 2021
Anna

Labdien! Vīrs vēlas šķiršanos. Ir laulības laikā iegādāts dzīvoklis, mašīna un motocikls. Mums ir arī meita, nepilnus 3 gadus veca. Kādas ir iespējas saistībā ar dzīvokli? Es nevēlos iet prom kopā ar bērnu, arī viņš nepiekrīt iet prom. Bet vienā dzīvoklī mēs nevaram dzīvot. Kādas ir iespējas, ņemot vērā, ka tas vēl ir kredītā līdz 2030. gadam? Piedāvāju pārņemt visus maksājumus, arī kredītu, bet ar norunu, ka pēc izmaksas tas paliks mums ar meitu. Šādam variantam nepiekrīt.

A
atbild:
23. novembrī, 2021

Ja jums ar vīru nav noslēgts laulību līgums par mantiskajām attiecībām, tad saskaņā ar Civillikuma 89. panta otro daļu viss, ko laulību laikā laulātie iegūst kopīgi vai viens no viņiem, bet ar laulāto līdzekļiem vai ar otra laulātā darbības palīdzību, ir abu laulāto kopīga manta. Šaubu gadījumā ir jāpieņem, ka šī manta pieder abiem līdzīgās daļās (uz pusēm).

Laulību var šķirt tikai tiesa vai notārs. Tomēr ne notārs, ne tiesa nešķir laulību, ja laulātie nav vienojušies par kopīgā nepilngadīgā bērna aizgādību, saskarsmes tiesībām, bērna uzturlīdzekļiem un kopīgās mantas sadali.

Tas nozīmē, ka ir nepieciešams panākt vienošanos par minētajiem jautājumiem, t.sk. kopīgās mantas sadali.

Viens no variantiem ir arī laulības līguma noslēgšana pirms laulības šķiršanas, lai atvieglotu laulības šķiršanas procesu.

Taču, ja problēma ir tā, ka savstarpēji nevarat vienoties par kopmantas sadali, tad vēl viens variants ir vēršanās pie sertificēta mediatora, kas varētu palīdzēt jums ar vīru sarunu ceļā rast risinājumu, kas apmierinātu abas puses (piemēram, kopīgā dzīvokļa pārdošana un iegūto naudas līdzekļu sadale).

Šeit varat uzzināt vairāk par mediācijas procesu.

Tomēr, ja nevarat ar vīru vienoties par savstarpējās mantas sadali, tad abu laulāto savstarpējie prasījumi par mantas sadali ir izšķirami tiesas ceļā.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 60 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas