E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 24744
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Veselība
1
1

Ko darīt, ja nevar vakcinēties pret Covid-19

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
13. novembrī, 2021
Verners

Ja ir ārstniecības personas (ārsta speciālista) vai konsilija slēdziens, ka vakcinācija pret Covid 19 ir kontrindicēta, vai šādos gadījumos darbiniekam ir tiesības turpināt darbu profesijā, kurā vakcinācija ir obligāta? Vai obligāti būs jāizdara antigēna tests? Kas par to maksā? Ja pēc 1. vakcīnas devas ir bijusi anafilakse un ir konsilija atzinums, ka ir absolūtas kontrindikācijas injicēt otro devu, vai šādos gadījumos personai ir tiesības saņemt Covid-19 sertifikātu?

A
atbild:
22. decembrī, 2021
Oskars Rekšņa
LV portāls

Valsts darba inspekcija norāda, ka jautājumu par vakcināciju regulē 2021. gada  28. septembra Ministra kabineta noteikumi Nr. 662 “Epidemioloģiskās drošības pasākumi Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai”. Precīzāk, šo noteikumu 219.–220. punkts. Noteikumos minēts: ja personai ir objektīvs, ar veselību saistīts iemesls atlikt vakcināciju pret Covid-19 uz noteiktu laiku, klīniskās universitātes slimnīcas speciālists var sniegt atzinumu par nepieciešamību atlikt personas vakcināciju pret Covid-19, norādot termiņu, līdz kuram vakcinācija jāatliek. Ja nepieciešams, var sasaukt klīniskās universitātes slimnīcas speciālistu konsiliju, lai sniegtu atzinumu par vakcinācijas atlikšanu un termiņu, līdz kuram vakcinācija jāatliek. Datus par vakcinācijas atlikšanas atzinumu klīniskās universitātes slimnīca divu darba dienu laikā ievada vietnē https://lab.covid19sertifikats.lv/, sagatavo elektronisko atzinumu par vakcinācijas atlikšanu un elektroniski nosūta personas ģimenes ārsta praksei vai pēc pieprasījuma izsniedz personai.

Tāpat šajos noteikumos norādīts, ka personai, kura uzrāda elektronisko atzinumu par vakcinācijas atlikšanu no valsts budžeta līdzekļiem tiek apmaksāti Covid-19 testi, lai iegūtu testēšanas sertifikātu, kā arī netiek piemērota prasība būt pilnībā vakcinētai vai pārslimojušai darba pienākumu veikšanai vai dalībai klātienes studiju procesā, kā arī pasākumu apmeklēšanai un pakalpojumu izmantošanai (tai skaitā tirdzniecības pakalpojumu izmantošanai) epidemioloģiski drošā vidē, informē SPKC.

Saņemot konsilija lēmumu, iedzīvotājs varēs to uzrādīt laboratorijā, lai veiktu valsts apmaksātu laboratorisko testēšanu Covid-19 noteikšanai. Pēc testa veikšanas tīmekļvietnē www.covid19sertifikats.lv būs pieejams digitālais sertifikāts par laboratoriskā testa rezultātu. Vienlaikus NVD atgādina, ka citos gadījumos iedzīvotājiem, kuriem nav Covid-19 simptomu vai aizdomu par saslimšanu, laboratoriskā testēšana ir maksas pakalpojums.

Konsiliji jeb attiecīgās jomas ārstu grupas izvērtējumi tiks organizēti trijās universitāšu slimnīcās – Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā, Paula Stradiņa Klīniskajā universitātes slimnīcā un Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā (bērniem). Iedzīvotāja pieteikšanu uz Covid-19 vakcinācijas konsiliju nodrošina ģimenes ārsts, sazinoties ar izvēlēto ārstniecības iestādi.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas