E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 24605
Lasīšanai: 5 minūtes
3
3

Par uzvārda maiņas iespēju

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
29. oktobrī, 2021
Aija

Vai savu pseidonīmu kā uzvārdu varu pieņemt savai ģimenei pēc laulībām? Mani ar šo pseidonīmu visi pazīst, jo uzvārdu ikdienā praktiski nelietoju, tikai dokumentos. Vai tas ir iespējams? Piemēram, ja esmu Sīkkrūmiņš, vēlos uzvārdu Krūms. Kas jādara un kur jāvēršas? Paldies!

A
atbild:
02. novembrī, 2021
Tieslietu ministrija
Inga Upīte, Dzimtsarakstu departamenta Dzimtsarakstu nodaļas vadītāja

Tiesiskais pamats uzvārda maiņai noteikts Vārda, uzvārda un tautības ieraksta maiņas likumā. Uzvārdu var mainīt persona, kura ir Latvijas pilsonis, nepilsonis vai kurai Latvijas Republikā piešķirts bezvalstnieka statuss, ja tā sasniegusi 15 gadu vecumu un ja pastāv kāds no Likuma 2. panta pirmajā daļā minētajiem iemesliem.

Likuma 2. panta pirmā daļa paredz uzvārda maiņu šādos gadījumos:

  1. uzvārds apgrūtina personas iekļaušanos sabiedrībā;
  2. persona vēlas iegūt vai pievienot savam uzvārdam laulātā uzvārdu;
  3. persona vēlas iegūt savu dzimtas uzvārdu tiešā augšupējā līnijā;
  4. persona vēlas atgūt savu dzimto vai pirmslaulības uzvārdu, ja tas nav izdarīts, šķirot laulību, vai pēc laulības atzīšanas par spēkā neesošu;
  5. personai mainīts dzimums.

Ja personai pašreizējais uzvārds šķiet nepiemērots, nepieņemams vai ja personai ir grūti sevi identificēt ar šo uzvārdu, uzvārdu iespējams mainīt, piemērojot Likumā paredzēto iemeslu, – uzvārds apgrūtina personas iekļaušanos sabiedrībā. Šādā gadījumā persona var iegūt brīvi izvēlētu uzvārdu, tomēr jāņem vērā, ka izvēlētajam uzvārdam jāatbilst personvārdu pareizrakstības normām, tātad uzvārdā lietojami tikai oficiālā latviešu valodas alfabēta burti, uzvārdam jābūt ar latviešu valodas gramatiskajai sistēmai atbilstošu galotni vīriešu vai sieviešu dzimtē, tāpat uzvārda rakstībā nedrīkst būt neatļautās līdzskaņu kombinācijas.

Tāpat iesniegumam jāpievieno personas paskaidrojums, kurā sniegta informācija par iemesliem, kas apgrūtina personas iekļaušanos sabiedrībā un kā izvēlētais uzvārds veicinās personas integrēšanos sabiedrībā.

Attiecībā uz bērna uzvārda maiņu Civillikuma 151. pants noteic, ka bērna uzvārdu nosaka pēc vecāku uzvārda. Līdz ar to iesniegumam par uzvārda maiņu var pievienot brīvas formas iesniegumu par bērna uzvārda maiņu. Iesniedzot iesniegumu par bērna uzvārda maiņu, otram vecākam jāiesniedz iesniegums par piekrišanu bērna uzvārda maiņai.

Iesniegumu par uzvārda maiņu (skatīt pielikumā) var iesniegt Departamentā:

  1. nosūtot uz e-pastu dzimts.dep@tm.gov.lv, ja iesniegums parakstīts ar drošu elektronisko parakstu;
  2. nosūtot pa pastu: Tieslietu ministrijas Dzimtsarakstu departaments, Brīvības bulvāris 36, Rīga, LV-1536;
  3. nosūtot no oficiālās elektroniskās adreses (e-adreses), norādot adresātu “Tieslietu ministrija”.

Klātienē iesniegumu var iesniegt pašvaldības dzimtsarakstu nodaļā vai, ja persona atrodas ārvalstī, tuvākajā Latvijas Republikas diplomātiskajā vai konsulārajā pārstāvniecībā.

Ja iesniegums iesniegts pašvaldības dzimtsarakstu nodaļā, iesnieguma izskatīšanai nepieciešamos dokumentus pievieno attiecīgā dzimtsarakstu nodaļa. Savukārt, ja iesniegums iesniegts Departamentā, dokumentus no citām dzimtsarakstu nodaļām pieprasa Departaments. Vēršam uzmanību –, ja kāds no civilstāvokļa aktu reģistriem ir sastādīts ārvalstī, tad persona, iesniedzot iesniegumu, iesniedz uz šī ārvalstīs sastādītā reģistra pamata izdotos dokumentus (piemēram, dzimšanas vai laulības apliecības kopiju). Dokumentam, kurš izdots ārvalstīs, jāpievieno tulkojums latviešu valodā.

Par uzvārda maiņu maksājama valsts nodeva 71 eiro. Valsts nodeva maksājama tās iestādes kontā, kurā tiek iesniegts iesniegums. Mainot bērna uzvārdu vienlaikus ar vecāka uzvārda maiņu, par bērna uzvārda maiņu papildus nav jāmaksā.

Ja iesniegums tiek iesniegts Departamentā, izmantojami šādi maksājuma rekvizīti:

Valsts Kase

Reģ. Nr.90000050138

Saņēmējs: Valsts kase

Kods: TRELLV22

Konts:LV83TREL1060000919900

Maksājuma mērķis: par (vārds, uzvārds) uzvārda maiņu.

Lēmums par uzvārda maiņu tiek pieņemts viena mēneša laikā no iesnieguma saņemšanas dienas Departamentā. Lēmums adresātam tiek nosūtīts pa pastu vai elektroniski, parakstīts ar drošu elektronisko parakstu.

Lēmums par uzvārdu maiņu 30 dienu laikā no tā spēkā stāšanās brīža personai jāuzrāda Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldē, lai saņemtu jaunu personu apliecinošu dokumentu.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas