E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 24593
Lasīšanai: 4 minūtes

Vai var pieprasīt samaksu pēc paziņojuma par atkāpšanos no līguma

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
27. oktobrī, 2021
Jānis

Labdien! Kur ir jāvēršas pēc palīdzības sakarā ar nomnieka līgumu? 2016. gadā sāku īrēt garāžu automobilim. Līgums bija noslēgts uz 5 gadiem. Pēc apmēram 6 mēnešiem vēlējos lauzt līgumu, jo nācās pārdot auto un nebija nepieciešama garāža. Centos sazvanīt īpašnieci uz līgumā norādīto telefona numuru. Nebija atbildes, necēla telefonu. Tā turpināju 3 nedēļas. Nekādas iespējas sazvanīt. Kā pēdējo iespēju nosūtīju rakstisku iesniegumu, kurā aprakstīju situāciju, kāpēc vēlos lauzt līgumu, ar “Latvijas pasta” starpniecību nosūtīju to kā ierakstītu vēstuli. Taču kvīti neesmu vairs saglabājis. Nebija nekāda paziņojuma, ka vēstule nav piegādāta. Secināju, ka īpašniece vēstuli ir saņēmusi un piekritusi lauzt līgumu. Tagad, pēc 4 gadiem, īpašniece uzrodas ar telefona zvanu un draud sūdzēt tiesā, jo neesmu maksājis īri 4 gadus. Kur vērsties pēc palīdzības? Vai cilvēks, kurš necenšas izkrāpt naudu, tā rīkotos, vai nav aizdomīgi, ka, nesaņemot 4 gadus īres maksu, īpašniece iepriekš neko nebija teikusi?

A
atbild:
10. novembrī, 2021
Gatis Graustiņš
juriskonsults

Izīrētāja var izmantot savas tiesības vērsties tiesā ar prasības pieteikumu. Tiesa, pieņemot prasības pieteikumu, neskata lietu pēc būtības, un parasti nav pamata atteikt pieņemt arī nepamatotu prasības pieteikumu. Tiesības vērsties tiesā izīrētāja var izmantot arī tad, ja līgums ir lauzts atbilstoši likumā vai līgumā norādītajā kārtībā, vai arī pat tad, ja līgums būtu pildīts piecu gadu garumā un samaksa būtu saņemta. Līdz ar to, ja pret jums vēršas tiesā, jums ir pienākums pierādīt, ka prasība ir nepamatota.

Privātautonomijas princips civiltiesībās paredz, ka puses drīkst vienoties par visu, kas ar likumu nav īpaši aizliegts. Ņemot vērā, ka tiesiskās attiecības starp jums un izīrētāju lielā mērā regulē noslēgtais līgums un šo noteikumu saturu nav iespējams uzminēt, precīzākas atbildes sniegšanai būtu nepieciešams zināt visus līguma noteikumus.

Īres līgums var tikt noslēgts tā, ka īrnieks apņemas īrēt garāžu piecus gadus, vai arī tā, ka līgums ir spēkā piecus gadus, bet pusēm (vai vismaz īrniekam) ir tiesības no līguma vienpusēji atkāpties.

Ja noslēdzāt līgumu tādā veidā, ka apņēmāties īrēt garāžu piecus gadus, bez iespējām vienpusēji atkāpties no līguma, tad arī paziņojums par vienpusēju atkāpšanos no līguma nav izīrētājam saistošs un var gadīties, ka no jums piedzīs pilnu īres maksu. Skatīt Civillikuma 2144. panta noteikumus, kuros cita starpā noteikts, ka visu īres naudas samaksu var pieprasīt jau brīdī, kad īrnieks atsakās no īres pirms līgumā noteiktā laika.

Arī gadījumā, ja līgumā ir bijusi pielīgta iespēja atkāpties no līguma, bet nevarēsiet pierādīt, ka esat šo kārtību pienācīgā veidā ievērojis, no jums var piedzīt visu parādu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas