E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 24464
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi
6
6

Vai papildu darba vieta ietekmēs ienākuma nodokli

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
14. oktobrī, 2021
Anna

Labdien! Man ir II grupas invaliditāte, viens nepilngadīgs apgādājamais, un es strādāju uz pusslodzi. Finansiālu apsvērumu dēļ meklēju iespējas otram pusslodzes darbam. Vai man kā invalīdam būtu tiesības strādāt divās darbavietās uz pusslodzi? Vai otras darbavietas algas nodoklis ietekmēs līdzšinējo nodokļu maksāšanu? Vai no papildu darbavietas algas tikai atskaitīs lielāku ienākuma nodokļa procentu, neietekmējot līdzšinējos pamatdarba un invalīda pensijas ienākuma un sociālos nodokļus? Papildu darbavietas alga būtu vismazākais no ienākumiem. Ar cieņu, Anna

A
atbild:
27. oktobrī, 2021
Lidija Dārziņa
LV portāls

Cilvēkam nav aizliegts strādāt vairākās darbavietās. Iedzīvotāju ienākuma nodokļa kopējais maksājums tiek noteikts, darba ienākumus gadā summējot.

Ja saņemat invaliditātes pensiju, algai nepiemēro neapliekamo minimumu. Pensijai tās izmaksātājs piemēro pensionāra neapliekamo minimumu – šogad 330 eiro mēnesī, 3960 eiro gadā.

Vienā no darbavietām iesniedzot nodokļa grāmatiņu, tajā no algas līdz 1667 eiro mēnesī ietur 20% nodokli, katru mēnesi tiek piemērots atvieglojums par apgādājamo (ja bērns ierakstīts nodokļa grāmatiņā) un arī papildu atvieglojums par invaliditāti (ja nodokļa grāmatiņā pats izdara atzīmi par invaliditāti). Otrā darbavietā šo neapliekamo ienākumu daļu nepiemēros, kā arī ieturēs lielāku nodokļa likmi – 23%.

Nākamajā gadā, iesniedzot gada ienākumu deklarāciju, tiks aprēķināts iedzīvotāju ienākuma nodoklis kopējiem ienākumiem. Ja gada laikā pilnībā nebūs izmantota visa nodokļa par invaliditāti atvieglojuma summa (mēnesī tā ir 154 eiro, gadā – 1848 eiro) un viss atvieglojums par apgādājamo (mēnesī 250 eiro, gadā – 3000 eiro), kā arī viss pensionāra neapliekamais minimums, tos piemēros gada pārrēķinam.

Iedzīvotāju ienākuma nodokļa likme ienākumam līdz 20 004 eiro gadā ir 20%. Ienākumam virs šīs summas – 23%.

Iesniedzot gada ienākumu deklarāciju, rezumējošā kārtībā piemēro IIN likmi, precizē gada laikā aprēķināto nodokli atbilstoši gūtajiem ienākumiem, un tad ir vai nu jāpiemaksā trūkstošā nodokļa summa, vai arī var saņemt atpakaļ izveidojušos nodokļa pārmaksu.

Katrā darbavietā no algas tiks veiktas arī valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas.

Darba likums paredz pienākumu saskaņot ar darba devēju blakus darbu, un tāds noteikums var būt ierakstīts darba līgumā. Blakus darba saskaņošana parasti nozīmē sniegt darba devējam informāciju, kurā uzņēmumā tiks veikts blakus darbs, kādi būs paredzamie darba pienākumi. Darba devējam ir jāpārliecinās, vai darbs pie cita darba devēja neveidos interešu konflikta situāciju, kas var viņam kaitēt un atstāt negatīvu ietekmi uz uzņēmuma darbību.

Labs saturs
6
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas