E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 24446
Lasīšanai: 3 minūtes
4
4

Kam jāapmaksā darbinieku testēšana

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. oktobrī, 2021
Emils

Jautājums par Covid-19 testēšanas apmaksu darbavietā, privātā uzņēmumā. Vai apmaksa jāveic darba devējam, jo viņš to noteicis, vai darbiniekam?

A
atbild:
24. janvārī, 2022
Edīte Brikmane
LV portāls

23. janvārī spēkā esošās Ministru kabineta rīkojuma Nr. 720 “Par ārkārtējās situācijas izsludināšanu” redakcijas 5.1.5. apakšpunkts paredz, ka darba devējs, lai mazinātu Covid-19 izplatības riskus, var organizēt visu klātienē strādājošo darbinieku (amatpersonu) testēšanu (tai skaitā ar Covid-19 rutīnas skrīninga testu). Šādā gadījumā testēšanas izmaksas tiek segtas no darba devēja līdzekļiem. Vienlaikus, Ministru kabineta noteikumu Nr. 662 “Epidemioloģiskās drošības pasākumi Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai” 26. punkts paredz: “ja darbiniekam darba pienākumu veikšanai nepieciešams testēšanas sertifikāts, tad darbinieks (amatpersona) nodrošina Covid-19 testa veikšanu par saviem līdzekļiem, ja nav citas vienošanās ar darba devēju.”

Šeit gan jāpiebilst, ka darbam klātienē lielākoties ir nepieciešams vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikāts (atkarībā no darbības sfērās), bet no 15. februāra pilnīgi visiem darbiniekiem klātienē ir jābūt vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikātam. Proti, no 15. februāra MK rīkojuma Nr. 720 “Par ārkārtējās situācijas izsludināšanu” 5.1.3. apakšpunkts izteikts šādi: darba devēji “nodrošina, ka darbinieki (amatpersonas), tai skaitā brīvprātīgie un personas ar ārpakalpojuma līgumiem, darba pienākumus klātienē veic tikai tad, ja viņiem ir primārās vakcinācijas, balstvakcinācijas vai pārslimošanas sertifikāts”.

Līdzīga norma būs spēkā arī pēc ārkārtējās situācijas beigām, jo tā ir iekļauta Ministru kabineta noteikumu Nr. 662 24. punktā (ārkārtējās situācijas laikā nepiemēro). Tas nozīmē, ka, ārkārtējai situācijai noslēdzoties (ņemot vērā lēmumus 7. janvārī – no 1. marta), darba devējiem ir saistošs regulējums, kas izteikts šādi: “Darbinieks, kā arī brīvprātīgais darbinieks un persona, kas nodarbināta uz ārpakalpojuma līguma pamata, darba (amata) pienākumus klātienē var veikt, ja tai ir sertifikāts, kas apliecina pabeigtu primāro vakcināciju vai balstvakcināciju, vai pārslimošanas sertifikāts.”

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas