E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 24436
Lasīšanai: 2 minūtes
1
2
1
2

Strādāt par pedagogu var, ja ir iegūta pedagoģiskā izglītība vai tāda tiek apgūta

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
11. oktobrī, 2021
Roberts

Labdien! Vēlējos uzzināt, kādi kursi man ir jāapgūst, lai varētu strādāt par pedagogu? Esmu ieguvis profesionālo vidējo izglītību, bet man norādīja, ka vēl ir nepieciešams apgūt kursus tieši pedagogiem.

A
atbild:
27. oktobrī, 2021

Atbilstoši Izglītības likuma 48. panta pirmajā daļā noteiktajam strādāt par pedagogu vispārējā izglītībā ir tiesības personai, kurai ir pedagoģiskā izglītība vai kura apgūst pedagoģisko izglītību, kas atbilst 2018. gada 11. septembra Ministru kabineta noteikumos Nr. 569 “Noteikumi par pedagogiem nepieciešamo izglītību un profesionālo kvalifikāciju un pedagogu profesionālās kompetences pilnveides kārtību” noteiktajām profesionālās kvalifikācijas prasībām, t. i., personai ir augstākā izglītība, kuras laikā apgūti attiecīgajam mācību priekšmetam atbilstošie studiju kursi.

Minētajos 2018. gada 11. septembra MK noteikumos tika paplašinātas iespējas strādāt par pedagogu. Noteikumi paredz –, lai skolotājs varētu mācīt citu mācību priekšmetu, jāapgūst īsāka profesionālās kompetences pilnveides mācību programma. Pamatizglītības 1. klasē iespējams strādāt pedagogam ar pirmskolas pedagoga kvalifikāciju vai apgūtu pedagoga profesionālās kompetences pilnveides programmu pirmskolas saturā un didaktikā. Savukārt pirmskolā strādāt var arī pedagogs ar sākumizglītības skolotāja kvalifikāciju.

Noteikumos paredzēta iespēja personai, kura studē mācību priekšmetam atbilstošā zinātnes nozarē, skolotāja (mentora) vadībā vienu gadu strādāt vienā izglītības iestādē bez pedagoģiskās izglītības. Iespēja STEM (zinātne, tehnoloģijas, inženierzinātnes, matemātika) priekšmetos skolā pieņemt darbā arī personu, kura vēl studē šajā jomā, ir paredzēta kā terminēts pasākums līdz 2022. gada 31. augustam. Ja šāds pedagogs izvēlēsies turpināt strādāt ilgāk par vienu gadu, viņam jāiegūst pedagoģiskā izglītība.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 41 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas